Balet Fest Sarajevo: Predstavljen bogat program

Fena
Balet Fest Sarajevo: Predstavljen bogat program
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predstavljen bogati program Balet Festa Sarajevo

Izložbom posvećenoj umjetnici, balerini i pedagoginji Ubavki Milanković-Janjić i instalacijom Transitions austrijske grupe umjetnika, koju je producirala Aldina Michelle Topčagić, u srijedu navečer u Galeriji Novi hram bit će otvoren deveti Balet Fest Sarajevo (BFS).

Balet Fest / Sarajevska publika dugotrajnim aplauzom ispratila izvedbu Balkan Dance Projecta
Večeras / Osmi Balet Fest donosi nam baletne bestselere "Pet tanga" i "Kaktusi"
Festival plesne umjetnosti / Počinje osmi Balet Fest: Magija pokreta i muzike na sceni NPS

Aldina Michelle Topčagić istaknula je na današnjoj pres-konferenciji u Narodnom pozorištu Sarajevo da ta instalacija objedinjuje muziku, ples i pjevanje, a jedna od protagonistica Tetiana Miyus vidi to kao priliku za uspostavljanje mosta između Austrije i Bosne i Hercegovine kroz razne aspekte (umjetnost, muzika….).

Kao jedan od sadržaja BFS-a, za 20. septembar (četvrtak) najavljena je naučno-istraživačka konferencija o historiji odnosno postojanju baletne klasike u Bosni i Hercegovini. Kako je istaknuto, to je historijska, sociološka, filozofska, umjetnička i muzička tema, a u Bošnjačkom institutu okupit će ljude raznih profila.

Predsjednica Udruženja Balati Edina Papo istaknula je namjeru BFS-a da baletnu umjetnost razvija, privuče i približi bh. gledateljima, poštovaocima i umjetnicima, da dođu u Sarajevo i na taj način obogate festivalsku kulturu grada.

U okviru 9. Balet Fest Sarajevo u Narodnom pozorištu Sarajevo za 24. septembar najavila je predstavu Carmen u izvođenju mađarskog Pecsi baletta, a članovi Bitef dance Companny iz Srbije 25. septembra izvest će predstavu Macbet. Posljednjeg dana devetog Balet Festa Sarajevo (26. septembar) bit će upriličen u Narodnom pozorištu Sarajevo Gala Balet Fest, uz sudjelovanje umjetnika iz BiH i inozemstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije