Balkan Dance Project: Učestvuju plesni umjetnici iz pet zemalja

Radiosarajevo.ba
Balkan Dance Project: Učestvuju plesni umjetnici iz pet zemalja
Balkan Dance project je međunarodni plesni projekat, nastao 2013. godine.

Udruženje za promociju savremenog plesa u suradnji sa slovenačkim pozorištem Festival Velenje i srpskim Profesionalnim udruženjem baletskih umjetnika, koreografa i pedagoga Srbije uz pomoć Instituta za umjetničku igru,a u koprodukciji sa JU Centrom za kulturu Kantona Sarajevo pokreće projekat pod nazivom Balkan Dance Project, u kojem će učestvovati plesni umjetnici iz pet zemalja: Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Makedonije.

Njegovi inicijatori su Igor Kirov, koreograf iz Makedonije, danas umjetnički direktor Baleta HNK Split, Aleksandar Saša Ilić, prvi solista Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf, te savremena plesačica i balerina Mojca Majcen iz Slovenije.

Glavni producent Balkan Dance Projecta je Festival Velenje iz Slovenije.

BDP je nastao s idejom surađivanja i povezivanja mladih scenskih umjetnika iz regiona, te promocijom i razvojem modernog i savremenog baleta.

Do danas je Balkan Dance Project imao tri zanimljive plesne produkcije: He He Helium, prvi moderan balet na temu postjugoslovanskog prostora, Balkan Dance Project Vol. 1 i Balkan Dance Project Vol. 2.

Sve tri produkcije su uvijek imale različite koprodukcijske partnere (Direkcija za umjetnost i kulturu Makedonije, Madlenianum Opera&Theatre iz Srbije, House of Culture Celje...).

S plesnim predstavama gostovali su u većim pozorištima u regionu (Cankarjkev Dom, Dom Kulture S, Krsko, Narodno pozorište u Beogradu, Makedonska Opera i Balet, Makedonski nacionalni teatar, Dom Kulture Bitola, Veles) i na međunarodnim festivalima kao što su: Sarajevksa Zima i SIDANCE Festival u Seulu, Koreji.

Posebna zanimljivost Balkan Dance Project-a jeste da se svaki proces produkcije predstave održava u drugoj zemlji, pa tako su predstavu He He Helium radili u Sloveniji, Balkan Dance Project Vol. 1 u Makedoniji i Balkan Dance Project Vol. 2 u Srbiji.

Ideja je da se slijedeća produkcija Balkan Dance Project-a pod nazivom Balkan Dance Project Vol. 3 održava u Sarajevu kao "triple bill", odnosno troje različitih koreografa koji dolaze iz BIH, Srbije i Makedonije, te s plesačima koji dolaze iz Slovenije, Hrvatske, BIH i Srbije.

Premijera je u Sarajevu na dan 14. oktobra 2017. u JUCKS, u velikoj koncertnoj dvorani Bosanskog kulturnog centra.

PRODUCENTI:

- Tanzelarija BIH (Ivana Hadžihasanović),Koordinator projekta-Producent (Nataša Hajdarević)

- Festival Velenje (Silvija Bašanec, Mojca Majcen),

- Profesionalno Udruženje baletskih umetnika, koreografa i pedagoga Srbije, Institut za umetničku igru (Aleksandar Saša Ilić)

 KOREOGRAFI:

- Igor Kirov (Makedonija),

- Aleksandar Saša Ilić (Srbija)

- Ivana Hadžihasanović (BiH)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije