Muzika na žici: U čast najvećeg bh. kompozitora Avde Smailovića

V.A.Z.
Muzika na žici: U čast najvećeg bh. kompozitora Avde Smailovića
Radiosarajevo.ba / Konferencija za medije uoči festivala Muzika na žici
Od pastira do magistra muzike - tako u jednoj rečenici zvuči biografija najpoznatijeg bh. kompozitora čiju stogodišnjicu rođenja obilježavamo ove sedmice.

Za Avdu Smailovića i njegov put, od djetinjstva koje je proveo na planinama kao neškolovani pastir, do zrelosti kada je  postao sljedbenik nove bečke škole umjetničke muzike, možemo još dodati da je u karijeri bio rudar i vodoinstalater. Nesvakidašnji muzički talenat učinio je da se Smailović okrenuo muzičkoj umjetnosti već kao formirana ličnost, ali je morao naknadno završiti, najprije osnovnu školu. Svoje najpoznatije djelo "Probuđena Kasaba" za simfonijski orkestar, napisao je sa završena tek četiri razreda. 

Ogroman kompozitorski opus ostao je iza Avde Smailovića ( Visoko 2017 - Sarajevo 1984) , ali i ogromna porodica u kojoj je sada već 15 nasljednika koji se profesionalno bave umjetničkom muzikom. 

Njegova najmlađa kćerka Violeta Smailović Huart, koja je oca izgubila s 13 godina,  uspomenu na njega nastavlja kroz  organizaciju festivala Muzika na žici, ove godine po 7. put.

Ova vrsna violinistica, s koncertnom i pedagoškom karijerom u BiH, Italiji i Francuskoj, najavila je da će sedmo izdanje cijelosti biti posvećeno opusu Avde Smailovića, povodom 100-godišnjice rođenja.

"Niko od nas nema pravo da bira u kojoj će se familiji roditi.  Ali kao neko ko je bio izložen muzici danju i noću, jer moj  je otac komponovao noću, a sestre svirale i vježbale danju, za mene nije bilo drugog izbora nmego da se bavim muzikom. u nasljedstvo nekome ostane bogatstvo, kuće i zlato, pa se onda sestre posvađaju kome će pripasti neka zlatna narukvica. Naš tata je nama ostavio muzička djela, kompozicije koje pripadaju svima", rekla je Violeta Smailović novinarima uoči početka festivala.

Tradicionalno, i na ovoj press konferenciji imali smo priliku slušati muziku uživo - kompozitorov najmlađi unuk Ilan Huart, koji se sa svojih 12 godina bavi komponovanjem i violinom, pred novinarima je odsvirao djedovu kompoziciju Za unuka Jana.

Muzika na žici počinje u srijedu 11. oktobra u 20,00 koncertom Sarajevske filharmonije pod ravnanjem dirigenta međunarodnog značaja - Edom Mičićem. 

Svi koji cijene muzičku umjetnost, ne bi trebali propustiti ovaj koncert - jedinstvenu priliku da čujemo simfonijska djela bh. velikana: "Drvar", "Lirika sa pepela" i "AD Hominem" - za koji je dirigent rekao da  se radi o  izuzetnom djelu: 

"To je veoma kompleksan komad, kompozicija koja zahtijeva da se na njoj mnogo radi. Mislim da je ovo fenomenalan događaj da se renomirani orkestar Sarajevske filharmonje uhvatio u koštac sa ovakvim savremenim djelom", izjavio je uoči koncerta dirigent. 

Ulaznice za ovaj događaj možete rezervirati na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Na koncertu će nastupiti i poznata sopranistica iz Italije Paoletta Marrocu, koja je u Sarajevo stigla drugi put. Kritičari nisu samo puni hvale za njen glas posebne boje, nego i za način na koji oblikuje uloge iz svog širokog repertoara, među kojima su: Orfeo, Norma, Lucrezia Borgia, Aida, Alzira, Giovanna D’Arco, Carmen, La Wally, Fedora, Manon Lescaut, Tosca, Suor Angelica, Madama Butterfly, Turandot... Na Festivalu Muzika na žici pjevat će "liriku sa pepela" - ciklus na stihove Dare Sekulić. 

"Došla sam sa mnogo većom odgovornošću nego prvi put, s ciljem da uveličam stogodišnjicu rođenja velikana koji je prilikom rođenja imao najlošije karte u rukama. Imala sam priliku da upoznam Avdu kroz njegovu muziku koja je impresivna. Stohovi Dare Sekulić koje ojevam su jedna vrsta duhovnog testamenta", izjavila je Paoletta Marrocu, uoči koncerta.

Festival Muzika na žici trajat će od 11. do 14 oktobra. Prvu večer, koncert počinje u 20,00 u dvorani Narodnog pozorišta. Drugu, treću i četvrtu večer, koncerte možete sčlušati u Domu OS, s početkom u 19,30. 

 

Osim koncerata, u sklopu festivala Muzika na žici održat će se i naučna tribina - 13.'oktobra u 12 sati na Muzičkoj akadmeiji u Sarajevu, u organizaciji Muzikološkog društva FBiH: "BiH je u muzičkom smislu zemlja puna talenata, ali kad se ugase ugase reflektori, ostaje praznina. Stoga smo organizirali jednodnevni naučni skup posvećen velikanu, uz izlagače iz BiH, Hrvatske i Slovenije. Sretni smo što se pored umjetničke komponente Festivala dešava i naučna" izjavila je Lana Paćuka iz Muzikološkog društva BiH, koja je pozvala sve zainteresirane na tribinu. 

  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije