Otvorene 'Šantićeve večeri poezije'

Fena
Otvorene 'Šantićeve večeri poezije'
U Parku Alekse Šantića u Mostaru u utorak su svečano otvorene ''Šantićeve večeri poezije'' koje će trajati do 16. oktobra, a čiji programski sadržaji će se održavati na više lokacija u gradu.

Manifestaciju je otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je kazao kako je Aleksa Šantić za Mostar bio mnogo više od pjesnika, da je obilježio jedno vrijeme i proslavio ime grada.

“Aleksa Šantić je svojim pisanjem i svojim stanovištem pronosio ime ovoga grada i zbog toga mi slavimo Šantića, a slaveći njega želimo slaviti život, ljubav i sve ono što je lijepo u našem gradu”, naglasio je Bešlić.

Svečanom otvaranju, uz brojne goste iz političkog, javnog i vjerskog života, prisustvovala je i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Ona je u svom obraćanju čestitala organizatorima što su uspjeli da očuvaju najstariju pjesničku manifestaciju u regiji te kazala kako je posebno raduje što se Šantićeve večeri poezije po prvi put organizuju na području cijeloga grada.

Govoreći o Šantiću, istakla je kako je to pjesnik koji je za sva vremena ovjekovječio svoju ljubav prema Mostaru i njegovim ljudima, da zaslužuje da ga se sjećamo i da mladim ljudima govorimo o njegovom liku i djelu.

“Ono što je Šantić ostavio iza sebe nema vremenski rok trajanja jer poruke koje nose njegova djela su poruke ljubavi, tolerancije i zajedništva”, ocijenila je Mahmutbegović, poručivši kako mladi moraju znati ko je bio Aleksa Šantić, koje su njegove zasluge i šta je generacijama iza sebe ostavio.

Predsjednik mostarske ''Prosvjete'' Radivoje Krulj naglasio je kako se Mostar može ponositi Šantićevim večerima poezije, kazavši da Šantić ujedinjuje Mostar, ujedinjuje ljude svih vjera i nacija te svjedoči ljubav.

“Šantić je osjećao sve tuge i sve radosti svojih komšija i susjeda, i svih ljudi različitih vjera i nacija, i sabirao ih je u svome srcu u kome su umirale i vaskrsavale kao pjesme, kao pjesme koje znače bukvalno život vječni i koje su i danas svjedoci upravo budućeg života”, naglasio je Krulj.

U sklopu manifestacije večeras će u Vladičanskom dvoru biti održana književna večer jednog od najboljih srpskih književnika, Mostarca Vladimira Pištala i promocija njegove knjige ''Sunce ovog dana – Pismo Andriću''.

Sedmodnevni program bit će nastavljen u srijedu predstavom Narodnog pozorišta RS ''Sinovi umiru prvi'' koja će biti izvedena u Narodnom pozorištu Mostar.

Organizatori 98. po redu manifestacije "Šantićeve večeri poezije" su SPKD ''Prosvjeta'' Gradski odbor Mostar i SPKUD ''Gusle'' iz Mostara.

Ulaz na sve programe je besplatan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije