Sarajevska filharmonija otvara Baščaršijske noći, svi ste pozvani

Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija otvara Baščaršijske noći, svi ste pozvani
/ Uwe Theimer
Kao što su već Sarajlije navikle, juli je mjesec koji obilježi Festival “Baščaršijske noći”, a tako će biti i ove godine od 1. do 31. jula kada će na nekoliko gradskih lokacija biti realizirano dvadesetak različitih programa.

Ovogodišnji Festival Baščaršijske noći tradicionalno će biti otvoren svečanim koncertom Sarajevske filharmonije pod nazivom „Pozdrav iz Austrije“.

Uz orkestar će nastupiti, sarajevskoj publici već poznata, sopranistica Brigitta Simon pod dirigentskom palicom maestra Uwe Theimera iz Austrije.

Na programu će biti izvedene popularne operne arije i najljepše kompozicije autora kao što su: J. Straus II, F. Schubert, J. Fucik, N. Dostal, E. Kalman, L. Bernstein, te kompozicija Uwe Theimera CAFÉ-Marsch komponovana 2017. godine.

Koncert će se održati u Velikoj sali BKC-a pod partnerskim pokroviteljstvom Ambasade Republike Austrije s početkom u 21 sat. Ova večer je poklon građanima Sarajeva i njegovim posjetiocima, kao i svim ljubiteljima muzike.

Ulaz je slobodan, ali zbog kapaciteta dvorane BKC-a potrebno je preuzeti gratis ulaznice na blagajni BKC-a, saopćio je organizator JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo.

 

Na programu su također i koncerti Divanhane, Ane Rucner, Maje Milinković, te Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića.

Premijerno će biti izvedena i monodrama Josipa Pejakovića Stend-drp tragedija, kao i upriličene raznovrsne promocije te Međunarodni festival folklora i Međunarodni dječiji festival folklora.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić naveo je na jučerašnjoj konferenciji za medije da festivali, pa i ovaj, postoje zbog građana Sarajeva, naglasivši da “Baščaršijske noći” godinama prerastaju i u turističku atrakciju.

Direktor JU Centar za kulturu KS-a Edin Urjan Kukavica rekao je da Festival nudi programe za različitu publiku, te da će i ove kao i ranijih godina obogatiti turističku ponudu grada.

Festival “Baščaršijske noći” prvi put organizuje JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo, koja je nastala sintezom Sarajevo ART Udruženja, Bosanskog kulturnog centra i Collegium artisticuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije