Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo odluku o osnivaju Javne ustanove Ars Aevi

Radiosarajevo.ba
Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo odluku o osnivaju Javne ustanove Ars Aevi
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Muzej Ars Aevi
Gradsko vijeće Sarajeva danas je jednoglasno usvojilo odluku o pokretanju procesa osnivanja Javne ustanove Ars Aevi Sarajevo.

Dogradonačelnik Sarajeva Milan Trivić potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je danas, na sjednici Gradskog vijeća donesena odluka i da se kreće u proces prikupljanja svih potrebnih dokumenata i izrade studije opravdanosti osnivanja javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo.

"Danas je konačno odlučeno da Ars Aevi treba postati javna ustanova a sada slijedi proces koji bi mogao trajati i do četiri mjeseca u kojem će biti definirano sve - od dokumentacije, opravdanosti, načina finansiranja", kazao je Trivić. 

Dogradonačelnik je dodao i da je odluka donesena danas jedna od najvažnijih ikada kad je riječ o Gradskom vijeću, imajući u vidu značaj i potencijal Kolekcije Ars Aevi za koji Trivić kaže da je najznačajniji projekt u Sarajevu nakon Olimpijade. 

Osnivanjem Javne ustanove Ars Aevi, tj. institucionalizacijom bit će omogućeno apliciranje na projekte i fondove Europske unije što bi u konačnici trebalo dovesti i do izgradnje muzeja koji je za Ars Aevi projektirao jedan od najznačajnijih arhitekata na svijetu Renzo Piano

Dogradonačelnik je potvrdio da se ovim korakom kreće u tome smjeru i izrazio optimizam kad je riječ o finaliziranju procesa institucionalizacije i zvaničnog prepoznavanja značaja Ars Aevija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije