Baletni klasik 'Krcko Oraščić' oduševio publiku u Narodnom pozorištu

1
Radiosarajevo.ba
Baletni klasik 'Krcko Oraščić' oduševio publiku u Narodnom pozorištu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Baletni klasik 'Krcko Oraščić' u NPS

Narodno pozorište Sarajevo je za sve ljubitelje pozorišta i baleta pripremilo decembarsku čaroliju, te je na sceni Narodnog pozorišta, u subotu, 23. decembra, izveden balet Krcko Oraščić rađen na muziku Petra Iliča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova.

U baletu Krcko Oraščić nastupili su solisti i ansambl Baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojim je dirigovala Samra Gulamović.

Naslovne uloge Krcka Oraščića i Maše igrali su solista Narodnog pozorišta u Beogradu Jose Iglesias, te solistica Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Scenograf je Josip Lovrenović, kostimografkinja Amna Kunovac-Zekić.

Balet Krcko Oraščić  izveden je u sklopu projekta Winter Fest: Zimska čarolija u Narodnom pozorištu podržanog od strane Turističke zajednice KS.

Baletni klasik 'Krcko Oraščić' u NPS
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Baletni klasik 'Krcko Oraščić' u NPS

Balet Krcko Oraščić će još jednom biti izveden pred sarajevskom publikom u Narodnom pozorištu, u četvrtak, 26. decembra.

O baletnoj predstavi Krcko Oraščić

Balet Krcko Oraščić (Ščelkunčik) komponirao je ruski kompozitor Pjotr Ilič Čajkovski po narudžbi direktora Carskih ruskih pozorišta Ivana Vsevološkog. Riječ je o jednom od najpopularnijih i najviše izvođenih djela čuvenog kompozitora.

Ovaj balet prvi put je izveden 19. decembra 1892. godine u postavci Mariusa Petipa. Od tog perioda popularnost baleta Krcko Oraščić stalno je rasla i danas ovo djelo predstavlja osnovu repertoara svih evropskih i svjetskih pozorišnih kuća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije