Decembarska čarolija: Baletni klasik 'Krcko Oraščić' u dva termina na sceni NPS

0
Radiosarajevo.ba
Decembarska čarolija: Baletni klasik 'Krcko Oraščić' u dva termina na sceni NPS
Foto: NPS / Baletni klasik 'Krcko Oraščić'

Narodno pozorište Sarajevo je za sve ljubitelje pozorišta i baleta pripremilo decembarsku čaroliju, te će na sceni Narodnog pozorišta, u terminima 23. i 26. decembra, biti izveden balet Krcko Oraščić rađen na muziku Petra Iliča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova.

U baletu Krcko Oraščić nastupiti će solisti i ansambl Baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Samra Gulamović.

Naslovne uloge Krcka Oraščića i Maše igraju solista Narodnog pozorišta u Beogradu Jose Iglesias, te solistica Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić.

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Scenograf je Josip Lovrenović, kostimografkinja Amna Kunovac-Zekić.

Obje predstave počinju u 19:30 sati.

Balet Krcko Oraščić bit će izveden u sklopu projekta Winter Fest: Zimska čarolija u Narodnom pozorištu podržanog od strane Turističke zajednice KS.

O baletnoj predstavi Krcko Oraščić

Balet Krcko Oraščić (Ščelkunčik) komponirao je ruski kompozitor Pjotr Ilič Čajkovski po narudžbi direktora Carskih ruskih pozorišta Ivana Vsevološkog. Riječ je o jednom od najpopularnijih i najviše izvođenih djela čuvenog kompozitora.

Ovaj balet prvi put je izveden 19. decembra 1892. godine u postavci Mariusa Petipa. Od tog perioda popularnost baleta Krcko Oraščić stalno je rasla i danas ovo djelo predstavlja osnovu repertoara svih evropskih i svjetskih pozorišnih kuća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije