Balet fest: Jubilarno izdanje dovodi umjetnike iz Španije, Srbije, Slovenije, Češke...

V.A.Z.
Balet fest: Jubilarno izdanje dovodi umjetnike iz Španije, Srbije, Slovenije, Češke...
Oficijelni vizual / Balet fest 2019

Ovogodišnji Balet Fest održat će se jubilarni, deseti put.  Od 19. do 25. septembra, Sarajevo će biti regiinalni centar plesne umjetnosti.

Ovaj festival, iako mali, iznimno važan u kulturnom životu naše zemlje, istaknula je Edina Papo, direktorica Balet Festa, na najavnoj konferenciji za medije koja je održana danas u Narodnom pozorištu Sarajevo. Festival je, između ostalog, poticao i razvoj baletne publike u Sarajevu, te uspostavljao kriterije dovodeći sjajne predstave iz raznih zemalja.  U deset godina postojanja, na festivalu su, osim predstava, održane i brojne izložbe, radionice i stručni skupovi. 

Ovogodišnje izdanje otvorit će izložba posvećena Rikici Levi, najpoznatijoj  balerini iz Sarajeva između dva svjetska rata i nakon Drugog svjetskog rata. Riki Levi je rasla u tradicionalnoj sefardskoj porodici u kojoj su sve kćerke bile izuzetno kreativne i nadarene (njena najstarija sestra bila je spisateljica i prosvetiteljica  Laura Papo Bohoreta). S obirom da Sarajevo u to vrijeme nije imalo pozorište, Riki Levi je angažman pronašla u Beogradu, no uvijek se vraćala svom rodnom gradu. Tražila je da joj na nadgrobnom spomeniku piše Sanjam Sarajevo. U čast prve profesionalne balerine iz Sarajeva, ovogodišnje Balet Fest predstavlja izložbu u sklopu koje će se održati i performans. Otvaranje je na programu 19. septembra u Galeriji Novi Hram. 

Flamenko umjetnost bit će predstavljena 20. septembra kroz umjetnost Španske koreografkinje, plesačice i pjevačice Pilar Andujar. Za ovu umjetnicu Ne York Times je pisao kako spaja tradiciju sa modernim flamenko izrazom, a u Sarajevo stiže s dvojicom umjetnika na gitari i udaraljkama.  

Nezaobilazni gosti festivala su Bitef Dance Company , koji nam ove godine dolaze s predstavom za djecu i mlade Carevo novo odelo. Koreografkinja Dijana Volarev se bavi današnjicom i onim kako danas mladi vide sebe. Predstava je na programu 23. septembra. 

Isti dan u popodnevnim satima, u Narodnom pozorištu Sarajevo će akademska kiparka Elma Alić-Šobot otvoriti  svoju samostalnu izložbu pod nazivom Umjetnost Homo Ludensa.  

Na kraju Balet Festa, u srijedu 25. septembra, na programu je prava poslastica.

Jedan od najpoznatijih baleta  iz ovog dijela Evrope, Balet SNG Ljubljana dolazi nam sa hit predstavom  - Doktor Živago. Na Muziku Šostakovića, ovu predstavu osmislili su češki umjetnici Jiri i Oto Bubeniček, a izvodi je mnogobrojni slovenski baletni ansambl sa solistima. 

Baletni profesionalci iz cijele regije okupit će se na Balet Festu i povodom međunarodne konferencije. Ove godine struka će razgovarati o historiji baleta u regiji kroz prizmu Giselle - jedne od najznačajnijih ikona ove umjetnosti.

Ulaznice za Balet Fest u prodaji su na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo koje je i ove godine partner festivala i prostor u kojem će se održati sve predstave. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije