Bagdad: Rodni grad i grad uspomena u predstavi umjetnika iz egzila

V.A.Z.
Bagdad: Rodni grad i grad uspomena u predstavi umjetnika iz egzila
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Chris Keulemans i Khaled Enkidu na press konferenciji 58. Messa
Predstava Bagdad bazirana je na dokumentarističkom teatru a govori o gradu koji je, poput mnogih u današnjem svijetu, doživio destrukciju.

Bagdad povezuje dvojicu umjetnika različitih generacija - stariji Chris Keulemans i mlađi Khaled Enkidu. Obojica danas žive u egzilu. 

Njihova predstava je priča o dva dječaka i Bagdadu prije i poslije razaranja.

A kako Sarajevo sa Bagdadom dijeli istu priču destrukcije, ovo je predstava koja će posebno zanimati domaću publiku. Igrat će se večeras (2. oktobar) u 18,00 u Pozorištu mladih 

“Sa Khaledom sam se susreo u Amsterdamu. Ispostavilo se da imamo mnogo zajedničkih stvari. Obojica smo rođeni u Bagdadu, ali ja trideset godina prije njega. U mojim uspomenama Bagdad je sačuvan kao divan i slobodan grad, pun zelenila i ljepote. Khaledova sjećanja su drugačija, to je Bagdad u ratu. Prije dvije godine smo se obojica vratili u grad i ovo je prikaz sa onim sa čime smo se susreli. U našoj predstavi pričamo kako se borimo da sačuvamo to mjesto koje je u našim uspomenama i suočimo se sa stvarnošću", kaže Chris Keulemans 

Khaled Enkidu se prisjeća kako je tokom rata BAgdad bio grad u kojem je buktala  umjetnost, a u predstavi priča o umjetnicima koji su stvarali u ratu. "Živjeli smo na ulici, radili, snalazili se. Na taj način smo preživljavali. To je priča o umjetnosti u ratu kao vidu preživljavanja", kaže mlađi umjetnik. 

Paralela s ratnim Sarajevom je očita. Chris kojem ovo nije prvi dolazak u Sarajevu kaže kako je upoznao sarajevski ratnu teatarsku scenu još 1994. Tada je, naime, prvi put došao u opkoljenu bh. prijestolnicu. Prva adresa na koju je došao bio je festival Mess, a prisjetio se Kamernog teatra i Pozorišta mladih koji su njegovali živu teatarsku produkciju u najtežim godinama. 

"Umjetnost ima svoju ulogu u odbrani grada", zaključio je irački umjentik kojeg večeras možete gledati u predstavi Bagdad, na 58. Festivalu MESS.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije