Zagrebačka predstava Selme Spahić večeras pred sarajevskom publikom

Radiosarajevo.ba
Zagrebačka predstava Selme Spahić večeras pred sarajevskom publikom
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Protagonisti predstave "Ono što nedostaje" na susretu s novinarima

Sarajevskoj publici večeras se pruža prilika da pogleda predstavu "Ono što nedostaje" u režiji bh. redateljice Selme Spahić i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih ZKM. 

Predstava je uvrštena u ovogodišnju selekciju Festivala MESS, a igrat će se u Narodnom pozorištu Sarajevo, u ponedjeljak 1. oktobra u terminima u 18,00 i 21,00 sati.

Tim povodom, novinarima se danas obratila redateljica Selma Spahić osvrnuvši se na stvaralački proces: 

"Predstava "Ono što nedostaje" vrlo teško je prepričljiva u obliku naracije. To je intiman tekst o porodičnim odnosima koji dovodi u pitanje ono što zovemo porodicom. Pratimo priču dvije sestre na oproštaju od majke koja je preminula. Ulazimo u porodicu jedne od sestara. Meni je ova predstava lično veoma važna, jer za mene predstavlja jednu vrstu autorskog pomaka. Zahvalna sam protagonistima koji ovu predstavu zaista čuvaju, i nadam se da će Sarajevo reagirati na nju jednako dobro kao i Zagreb", istaknula je Spahić.

Novinarima se obratila i Katarina Bistrović Darvaš, jedna od glumica. 

"Tekst je na trenutke gotovo pa neuhvatljiv. To su rečenice koje zapinju, moj lik, recimo, stalno zapinje dok govori, a u tom zapinjanju je ono što nedostaje. LIkovima nedostaje riječi da bi neke stvari predstavili sebi i drugima.  Zaista smo uživali radeći sa Selmom" istaknula je zagrebačka glumica.

Predstava je rađena po tekstu Tomislava Zajeca koji je, između ostalog, nagrađen i hrvatskim priznanjem Marin Držić za najbolji dramski tekst.

Publika se može poistovijetiti sa dijalozima u predstavi jer je mnobima danas teško uspostaviti bliskost u obitelji, rečeno je, između stalog, na današnjem susretu s novinarima. 

Nakon feativala Mess, predstava "Ono što nedostaje" putovat će i na druge festivale, a i dalje redovno igra na repertoaru ZKM-a.

 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije