Athena Farrokhzad i Nadifa Mohamed u programu Freeman's

Radiosarajevo.ba
Athena Farrokhzad i Nadifa Mohamed u programu Freeman's
Bookstan / Nadifa Mohamed

U programu Freeman's na ovogodišnjem Bookstanu poznati američki pisac, John Freeman, će imati čast da ugosti i vodi razgovor s dvije svjetski poznate autorice.

Jedna od njih, Athena Farrokhzad, je iransko-švedska pjesnikinja, dramaturginja i književna kritičarka. Po njenoj zbirci pjesama Vitsvit igrane su dvije pozorišne predstave, a druga djela uključuju antologije Manualen / Priručnik, and Ett Tunt Underlag / Tanka površina.

Dobitnica je književne nagrade Karin Boye i Velike nagrade čitatelja. Pored toga što piše knjige, Farrokhzad je kritičarka za švedske novine Aftonbladet. Organizirala je i veliki broj književnih događaja, vodila radio program nekoliko godina, a trenutno je uključena u kreativno pisanje u srednjim školama.

Nadifa Muhamed, druga sagovornica čije će književno stvaralaštvo predstaviti John Freeman, rođena je 1981. godine u Somaliji i veoma rano je postala nagrađivana autorica čija su djela prevedena na četrnaest jezika.

Njen prvi roman, Black Mamba Boy / Dječak zvani Crna mamba osvojio je nagradu Betty Trask, bio u široj konkurenciji nagrade Orange, Guardianove nagrade za debitantsko djelo, nagrade John Llewellyn Rhys, nagrade Dylan Thomas i nagrade PEN / Open Book. Magazin Granta ju je uvrstio u jednu od mladih britanskih spisateljica i ušla je među 39 najboljih mladih afričkih pisaca.

Njen drugi roman, The Orchard of Lost Souls / Voćnjak izgubljenih duša osvojio je nagradu Somerset Maugham, nagradu Albert Bernard i bio je na listi za nagradu Dylan Thomas te na listi za nagradu Hurston / Wright Legacy. Pored njenog književno-umjetničkog rada, Mohamed redovno piše za The Guardian, New York Times, Lithub i Freeman’s.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije