David Mitchell gost Specijalnog programa Bookstana

Radiosarajevo.ba
David Mitchell gost Specijalnog programa Bookstana
Bookstan / David Mitchell

Publika ovogodišnjeg Bookstana će imati izuzetnu priliku da u sklopu Specijalnog programa festivala prisustvuje razgovoru britanskog pisca David Mithella sa Aleksandrom Hemonom.

Rođen u Southportu u Velikoj Britaniji, David Mitchell već nakon magistriranja Komparativne književnosti na Univerzitetu u Kentu počinje izdavati svoje knjige i ubrzo postaje jedan od najprodavanijih autora širom Europe.

Prvi roman ovog svjetski poznatog pisca Ghostwritten izašao je 1999. godine, a prateći priče devet pripovjedača, radnja romana se ne zadržava na jednom mjestu, već obuhvata mjesta od Okinawe, Mongolije do New Yorka. Ovaj romaneskni prvijenac je osvojio nagradu John Llewellyn Rhys za najbolje djelo britanske književnosti  koje je napisao autor ispod 35 godina.

Treći roman Atlas oblaka / Cloud Atlas ubrzo poslije izlaska počinje nalaziti svoje mjesto na listama najpopularnijih britanskih knjiga i ulazi u uži izbor za nagradu Man Booker. U 2007. godini, Mitchell se našao na listi među 100 najutjecajnijih ljudi u časopisu Time.

Pored vlastite spisateljske karijere, Mitchell povremeno učestvuje u drugim projektima poput prevođenja knjiga stranih autora na engleski jezik među kojima se posebno izdvaja prevod japanskog bestselera The Reason I Jump. Također, njegova karijera obuhvata i urednički posao za Netflix seriju Sense8 i rad na različitim operskim komadima.

Doživjevši popularnost na globalnom nivou, roman Atlas oblaka biva ekraniziran i prenesen na male ekrane 2012. godine, a povodom njegovog gostovanja u Specijalnom program Bookstana, u izdavačkoj kuća Buybook izlazi novo izdanje romana Atlas oblaka.

Bookstan / Femke Halsema i Frank Westerman gostuju u programu Balkanska ruta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije