Chris Keulemans moderira program Granice i ograničenja

Radiosarajevo.ba
Chris Keulemans moderira program Granice i ograničenja
Bookstan / Program Festivala

Poznati pisac i novinar, Chris Keulemans, u sklopu trećeg izdanja Bookstana pojavit će se u ulozi moderatora programa Okruglih stolova objedinjenih u tematsku cjelinu Granice i Ograničenja.

Porijeklom iz Iraka i sa mjestom prebivališta u Amsterdamu, Keulemans je svjetskoj javnosti poznat kao putopisac, esejista i pozorišni redatelj. Od 1995. do 1999. godine bio je direktor Centra za kulturu i politiku u Amsterdamu. Od tada je puno putovao i posjećivao zemlje kao što su Indonezija, Bangladeš, Bosna, Kosovo, Srbija, Bugarska, Poljska i SAD, a njegove turističke priče se pojavljuju u de Volkskrant, vodećem holandskom listu.

Roman Chris Keulemansa „Kratka šetnja u brdima“ ušao je u šire i uže izbore za neke od najpoznatijih holandskih književnih nagrada, a dvije predstave „Albanci“ i „Belanov“ izvodile su nezavisne pozorišne trupe u Amsterdamu i Utrehtu.

Keulemansova spona sa Bosnom i Hercegovinom započinje 1994. godine kada je u toku opsade grada posjetio Internacionalni teatarski festival MESS, nakon čega će ostvariti saradnju sa umjetnicima iz Sarajeva koja traje do danas. Posjećujući Sarajevo gotovo svake godine, Keulemans postaje jedan od najvjernijih prijatelja grada, a izdavši brojne eseje i izvještaje o ratu u Bosni i njegovim posljedicama, poznati pisac daje značajan doprinos iznošenju povijesnih činjenica s kojima svjetska javnost nije bila gotovo nikako upoznata. 

U međuvremenu je izdao šest publicističkih i književnih djela, a njegova knjiga eseja o ratu „Od zapada prema istoku“ objavljena je na bosanskom jeziku. Moderirajući festivalske podcjeline Granice i ograničenja, Keulemans potvrđuje da njegovo zanimanje za previranja na Balkanu i težnja ka definisanju  balkanske rute kao međuprostorne poveznice, ne jenjavaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije