Amra i Dragana: Priča o umjetnosti, prijateljstvu i podršci na izložbi 'Zajedno'

2
Amra i Dragana: Priča o umjetnosti, prijateljstvu i podršci na izložbi 'Zajedno'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Priča o umjetnosti, prijateljstvu i podršci na izložbi 'Zajedno'

Dragana Seferović-Pilav je odrastajući u SOS Dječijem selu BiH pohađala školu glume koju je vodila Arma Tanović-Branković, i od tada živi prijateljstvo ovih dviju umjetnica. Dragana se, osim života bez roditelja, hrabro suočila i suočava sa mnoštvom prepreka, trauma i stigmatizacijom.

Dragana je Romkinja, i iako ima disleksiju, završila je dvije srednje škole, Fakultet tjelesnog odgoja, radila i radi kao baletni pedagog, trenerica različitih borilačkih vještina i skijanja.

U životu su suočavala sa nasiljem koje je prijavila i suprotstavila mu se.

 Priča o umjetnosti, prijateljstvu i podršci na izložbi  - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Priča o umjetnosti, prijateljstvu i podršci na izložbi

U najtežim trenucima, uz Arminu podršku, Dragana je počela slikati. Ova samouka umjetnica je razvijala svoj talent pretačući traumu i bol u novi oblik umjetnosti. Ivana Chubbuk, najveća učiteljica glume na svijetu kaže:“Nemojte dozvoliti da vas bol uništi i dovede do samo destrukcije, neka vas učini jačim jer bol je najmoćniji umjetnički alat“. Upravo je to Dragana učinila sa kistom i bojom - jednako kako je neizgovorene riječi pretapala u ples kao balerina i teško pročitani tekst u scenski pokret, te slojevitu unutrašnju radnju koja ga je pratila.

Umjetnička djela Dragane Seferović Pilav i Amre Tanović Banković predstavljena su na izložbi "Zajedno" koja je večeras otvorena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. 

Arma Tanović Branković ovom izložbom nastavlja svoje umjetničko djelovanje, gdje se kroz dva ciklusa umjetnica bavila pozicijom žene kao lika u muškoj književnosti te pitanjem ženskog književnog autorstva. Ovaj put, Tanović Branković se povlači na mjesto gošće na izložbi Dragane Seferović-Pilav kojoj je ovo prva izložba.

 Priča o umjetnosti, prijateljstvu i podršci na izložbi  - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Priča o umjetnosti, prijateljstvu i podršci na izložbi

Izložba Zajedno nije priča samo o slikama koje će biti postavljene na zidovima jednog muzeja, to je priča o istinskom prijateljstvu, ljubavi i podršci dvije žene, a slike su materijalizirani svjedoci ideje da jedna za drugu možemo učiniti mnogo, da uvijek ima nade te da je dužnost svake(og) od nas da budemo tu za druge. Cilj je skrenuti pažnju na nevidljivi potencijal djece koja odrastaju u institucijama, a koja trebaju pažnju i podršku hraniteljskih porodica, stabilnu sredinu i osjećaj pripadnosti da bi se se razvijala i odrastala u stabilne ljude. Posebno je važno skrenuti pažnju na nužnost obrazovanja i društvenog sistema podrške romskim djevojčicama koje predstavljaju jednu od najranjivijih društvenih kategorija.

Sredstva od prodaje slika bit će donirana za Sigurnu kuću u Sarajevu. Izložba je otvorena do 15.03.2022.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije