Ambasada Italije najavljuje: Počinju Dani italijanskog filma u BiH

4
Radiosarajevo.ba
Ambasada Italije najavljuje: Počinju Dani italijanskog filma u BiH
Screenshot / Scena iz filma Pietra Castellita

Ambasada Italije u Sarajevu predstavlja program “Dani italijanskog filma u Bosni i Hercegovini”, tradicionalno, željno očekivani događaj posvećen italijanskoj kinematografiji, koji se ove godine vraća u dvorane, u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Revija 2021, koja započinje danas, 13. decembra, nudi jednu reprezentativnu selekciju italijanske kinematografske produkcije, obuhvatajući debitirajuće autore, kako bi se omogućilo bosanskohercegovačkoj publici upoznavanje s obećavajućim novitetima italijanske umjetničko-kinematografske scene, kao i one više afirmirane reditelje i glumce. U fokusu filmova, izuzetno važne i aktualne tematike koje karakteriziraju današnje italijansko društvo. Manifestacija se realizira u saradnji s institutom Cinecitta’.

“Dani italijanskog filma čine središnji događaj naše kulturne promocije u Bosni i Hercegovini, zemlji plodnog i dinamičnog kulturnog života, okrenutoj ka eksperimentiranju i budućnosti. Kod domaće publike, bilježi se prirodna sklonost italijanskoj kulturi i umjetnosti. Zahvaljujući rigoroznom poštivanju propisa u domenu prevencije zaraze – nastavlja ambasador – odlučili smo prihvatiti izazov vraćanja ove revije u dvorane i ponosni smo što doprinosimo da se učini jedan mali korak, premda umjeren i zahtjevan, ka vraćanju u normalnost, u jednoj od najživopisnijih sredina filmske umjetnosti na Balkanu”, izjavio je Marco Di Ruzza, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini.

Program predviđa nekoliko apsolutnih premijera u Bosni i Hercegovini bit će otvoren filmom “Djeca”, čiji scenarij potpisuje Mattia Torre a režiju Giuseppe Bonita, koji će biti prikazan, ne samo u Sarajevu, nego i u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, u istoj sedmici.

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Revija će biti nastavljena filmovima “Htio sam se sakriti“ koji je režirao Giorgio Diritti (koscenarista Fredo Valla), “Predatori” koji je režirao Pietro Castellitto, te “Ne mrzi” čiju režiju potpisuje Mauro Mancini.

Ovogodišnja selekcija odražava pokušaj da se, bosanskohercegovačkoj publici, nanovo ponudi jedna šira slika, ne samo savremene italijanske kinematografije, nego i tematikā (usamljenost neshvaćenog umjetnika, suprotstavljanje, ponekad čak i groteskno, različitih članova društva, teret tragične prošlosti koga se teško osloboditi) univerzalnog karaktera, i štaviše, onih koji su u skladu s očekivanjem domaće publike, saopćeno je iz Ambasade Italije.

U okviru revije, specifičan prostor bit će posvećen i dokumentarističkoj produkciji, na granici između historije Zapadne Evrope i historije balkanske Evrope, uz projekciju dokumentarnog filma “Bogre”, poznatog maestra scenarijā, Freda Valle, posvećenog bogumilima, snimanog i u Bosni i Hercegovini. Prilika da se nanovo otkriju zajednički korijeni historije našeg kontinenta, pronalazeći u prošlosti, podstrek za promišljanje u korist Evrope. Film će biti predstavljen u Sarajevu i Tuzli. Projekcija u Tuzli, realizirana je u saradnji s Gradom Tuzla

Dani filma bit će okončani božićnim epilogom, u sjećanje na rimskog glumca Gigija Proiettija, filmom “Ja sam Deda Mraz” Edoarda Falconea: komedija koja će izmamiti osmijeh, premda prenosi važnu poruku o društvenom iskupljenju, istovremeno, odajući dužnu počast jednom od najvećih komičara u historiji Italije.

Projekcije uz besplatan ulaz

Meeting Point, svaki dan u 17:30h – Sarajevo, besplatan ulaz, ponedjeljak-subota

Cineplexx Palas Banja Luka, sutra, utorak, 14.12. u 18:00h, besplatan ulaz, film „Djeca“

Cineplexx Plaza Mostar, srijeda, 15.12. u 18:30h, besplatan ulaz, film „Djeca“

Pozorište mladih Tuzle, četvrtak, 16.12. u 18:00h, besplatan ulaz, u saradnji s Gradskom upravom Tuzla, dokumentarni film „Bogre“

Cinestar Tuzla, petak, 17.12. u 18:00h, besplatan ulaz, film „Djeca“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije