Šesta sedmica italijanske kuhinje u BiH: Radost zajedništva koje provodimo uz hranu
U sarajevskom Domu Mladih danas je odrržan događaj u sklopu Šeste sedmice italijanske kuhinje u BiH, u organizaciji Ambasade Italije.
U fokusu ovogodišnje sedmice je kuhinja Trentina, oblasti na sjeveru Italije, u Dolomitima, koja je na poseban način povezana sa BiH.
Iz ove oblasti, naime, potječu Italijani koji su se na prijelazu iz 19. i 20. stoljeća naselili u Bosnu. I danas u Tuzli, Banja Luci, Sarajevu i Prnjavoru žive predstavnici italijanske manjine.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Na događaju u Domu mladih posjetitelji su mogli okusiti tipična jela za ovo planinsko područje bogato pašnjacima i čistim rijekama - sireve, dimljenu pastrmku, čorbu od geršle i štrudlu od jabuka.
Ambasador Italije u BiH Marco di Ruzza na početku svog obraćanja citirao je nekoliko izreka o hrani i kuhanju, među kojima izdvajamo:
“Otkrivanje novog jela je važnije za čovječanstvo nego otkrivanje nove zvijezde” ili Dobri kuhari su umjetnici najvišeg ranga, njihov jezik su okus, miris, dodir, izgled pa čak i zvuk”.
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Šesta sedmica italijanske kuhinje u BiH
Ambasador je pozdravio sve prisutne, naglasivši da je ovaj događaj kruna sedmice tokom koje je predstavijena italijanska kuhinja u četiri bh. grada - Tuzla, Mostar, Banja Luka i Sarajevo.
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Šesta sedmica italijanske kuhinje u BiH
“Veoma smo sretni da možemo u Bosni i Hercegovini predstaviti italijansku kuhinju.
U Italiji kubinja nosi mnogo vrijednosti, ali jedna od najvažnijih je radost zajedništva koje provodimo uz hranu” istaknuo je ambasador di Ruzza.
U sklopu događaja u Domu Mladih održana je i panel diskusija o italijanskoj kuhinji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.