Šesta sedmica italijanske kuhinje u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Šesta sedmica italijanske kuhinje u BiH
Oficijelni vizual / Šesta sedmica italijanske kuhinje

Od 22. do 28. novembra, na inicijativu Ambasade Republike Italije u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini će se održati VI sedmica italijanske kuhinje u svijetu, u sklopu godišnje revije koju promovira Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije u cilju promocije italijanske kulinarske tradicije i enogastronomske kulture.

Izdanje za 2021. će se fokusirati na veze koje ujedinjuju italijansku i bosanskohercegovačku kuhinju i razvijati temu održivosti prehrambenih proizvoda od proizvodnje do konzumacije.

Istovremeno sa predviđenim događajima, Sedmica 2021. će zapravo biti domaćin debata i uvida u suvremenu enogastronomiju i njihovu održivost. Na događajima će učestvovati stručnjaci za ishranu i eksponenti lokalnog kulinarstva čvrsto povezanim profesionalnim iskustvom sa italijanskom kuhinjom, i oduvijek promotori sinergije između lokalne proizvodnje i kuhinje Bel Paesea.

Savez kolumnista | Prof. dr. Armin Kržalić: Doktor Smrt

Savez kolumnista | Prof. dr. Armin Kržalić: Doktor Smrt

U skladu sa povijesnim prisustvom u BiH značajnih zajednica porijeklom iz Trentina, izdanje Sedmice za 2021. će imati specifičnu regionalnu karakterizaciju: protagonista će biti kulinarska tradicija Trentina. 

Kuhinja Trentina će biti u centru večeri zakazanih u brojnim restoranima u Sarajevu (Spazio Gourmet, Dos Hermanos, Margherita, Tavola, La Nostra Cucina), Mostaru (Peperino, Prestige), Tuzli (Mamamia) i Banjaluci (Kod Brke), gdje možete kušati tipična jela kao što su „Risotto allo spumante e strangolapreti“ (rižoto sa pjenušcem i tjestenina „strangolapreti“) ili „Orzetto“ (gusta čorba sa povrćem).

Također, u okviru Sedmice, studenti instituta za hotelijerstvo hotelijerskih iz Sarajeva imat će priliku da od kuhara iz Trentina nauče neka tipična tradicionalna italijanska jela, obogaćujući tako svoja znanja i u vezi sa profesionalnom budućnošću.

Na kraju festivala, 27. novembra renomirani trentinski kuhari Elio Tonetta i Luca Agostini održat će uživo masterclass otvoren za javnost u centru Sarajeva u Domu mladih na Skenderiji.

Balkantina predstavlja kolekciju pažljivo odabranih zalogaja nastalih kao produkt velike ljubavi za sparivanjem najboljih domaćih okusa. Najukusniji bh. pršut i koziji sirevi, aceto balsamico od smokve, maslinovo ulje, sušene rajčice u maslinovom ulju i najbolje rakije kušajmo zajedno sa zalogajima iz Trentina.

Zahvaljujući i saradnji sa ICE-om (Agencija za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih poduzeća), od 22. do 28. novembra 2021. godine u glavnim supermarketima u Bosni i Hercegovini biće dostupan niz italijanskih proizvoda po sniženim cijenama, a posebno u supermarketima lanca MERCATOR. Duga suradnja sa ovim lancem pokazuje važnost uspostavljanja partnerstva sa lokalnim lancima distributera kako bi se povećala promocija i distribucija italijanskih proizvoda potrošačima u Bosni i Hercegovini.

Šesta sedmica italijanske kuhinje - undefined

Oficijelni vizual: Šesta sedmica italijanske kuhinje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije