5. AJB DOC: Zbog velikog zanimanja večeras repriza flma 'Sarajevo Safari'

0
Radiosarajevo.ba
5. AJB DOC: Zbog velikog zanimanja večeras repriza flma 'Sarajevo Safari'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Premijera filma ‘Sarajevo Safari’

Film "Sarajevo Safari" slovenskog reditelja Mirana Zupaniča će u okviru petog izdanja AJB DOC Film Festivala ponovo biti prikazan večeras u 18 sati u Cineplexxu (sala sedam).

Film "Sarajevo Safari" donosi brutalnu priču o slabo poznatom fenomenu "lova na ljude", odnosno o bogatim strancima koji su plaćali visoke naknade za priliku da pucaju na stanovnike opkoljenog Sarajeva, a prvenstveno djecu.

"Film 'Sarajevo Safari' je izazvao najveće interesovanje javnosti. Tema je zaista intrigantna. Radi se o 'dnu ledenog brijega', o jednom svijetu koji mi ustvari ne poznajemo, ali koji vrlo vjerovatno postoji i danas jer je sigurno da takve bolesne pojave vjerovatno prate mnoge ratove", rekao je selektor AJB DOC-a Sead Kreševljaković.

Druga noć AJB DOC-a: Pogledajte atmosferu s premijere filma 'Sarajevo Safari'

Druga noć AJB DOC-a: Pogledajte atmosferu s premijere filma 'Sarajevo Safari'

Dodao je da je cilj ovog filma da potakne na razmišljanje i motivira i druge ljude da istraže ovu temu.

"Siguran sam da će jednog dana neko otkriti mnogo više nego je to slučaj s ovim filmom", dodao je.

Karte za dodatnu projekciju filma "Sarajevo Safari" mogu se kupiti isključivo u prostorijama Cineplexxa, u Box Officeu AJB DOC-a, od 12 sati.

Treći dan AJB DOC-a u znaku nevjerovatnih ljudskih sudbina

U 13:30 u Cineplexxu će biti upriličena specijalna projekcija filma Duhovi prošlosti Fatme Riahi. Priča nas vodi u Tunis, gdje je majka autorice fima ponudila privremeno utočište porodici u potrebi: Bosanki Mersidi, koja je sa svojim mladim kćerkama pobjegla iz Sidi Bouzida u grad Tunis i nije imala gdje živjeti. Njen suprug Tawfik uhapšen je i osuđen za terorizam.

Film Ka svijetu slijepih autorice Julie Bezerra Madsen možete pogledati u 15 sati u Cineplexxu. Ovaj dokumentarac donosi priču o Silasu koji je naslijedio očnu bolest svoje majke Christine, zbog koje je gotovo izgubila vid i pokazuje kako Christina čini sve što je u njenoj moći da što nježnije uvede Silasa u svijet slijepih.

Već u 16:30 u Cineplexxu će biti prikazan film O švedskom modelu Viktora Nordenskiölda. Riječ je o jedinstvenom dokumentarcu koji zalazi duboko iza kulisa švedske vlade i prati donosioce odluka koji stoje iza kontroverznog modela borbe protiv pandemije COVID-a 19.

Život za volanom Petera Triesta, koji će biti prikazan u Cineplexxu u 18 sati, prati bugarskog vozača Petra Dojčeva, koji mjesecima živi u kabini svog kamiona, postepeno gubeći veze s najmilijima.

U 20:30, također u Cineplexxu, počet će projekcija filma Djeca neprijatelja autora Matta Sarneckija i Gorkija Glaser-Müllera, koji donose priču o napetim i neumornim naporima jednog djeda da spasi svoje sedmero unučadi iz kampa u kojem su boravili od smrti svojih roditelja, odanih ISIL-u.

U okviru programa "Last Minute Cinema" u Cineplexxu će u 21 sat biti prikazan film Ljubav, njemačke marke i smrt autora Cema Kaye, koji zabavno i vrlo složeno, uz dosad neviđene arhivske snimke, predstavlja neispričanu priču o nezavisnoj muzičkoj kulturi imigranata iz Turske, njihove djece i unuka u Njemačkoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije