SMART Doc: Na AJB DOC-u prikazani filmovi snimljeni pametnim telefonom

0
Radiosarajevo.ba
SMART Doc: Na AJB DOC-u prikazani filmovi snimljeni pametnim telefonom
Foto: AJB Doc / SMART Doc: Na AJB DOC-u prikazani filmovi snimljeni pametnim telefonom

U okviru selekcije Smart Doc publika Petog AJB DOC Film Festivala imala je priliku pogledati tri dokumentarna filma snimljena pametnim telefonom.

Iako profesionalne filmske kamere vjerovatno nikada neće u potpunosti biti zamijenjene, činjenica je da im pametni telefoni – kojima je kamera iz godine u godinu sve jači adut – postaju ozbiljna alternativa. Zbog praktičnosti, ali i sve bolje kvalitete njihovih kamera, u svijetu kinematografije raste broj filmova snimljenih pametnim telefonom.

AJB DOC trening: Mladi učili kako pametnim telefonom snimiti film

AJB DOC trening: Mladi učili kako pametnim telefonom snimiti film

Denis Bećirović: "Vratili smo Aerodrom Tuzla na mapu međunarodnih avio-veza"

Denis Bećirović: "Vratili smo Aerodrom Tuzla na mapu međunarodnih avio-veza"

Imajući u vidu tu činjenicu, organizatori AJB DOC Film Festivala prošle godine ustanovili su selekciju Smart Doc, u okviru koje predstavljaju najbolja ostvarenja učesnika treninga "Snimanje dokumentaraca pametnim telefonom", koji se realizuje u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, a pod pokroviteljstvom Samsunga.

Tako su najbolji i najupečatljiviji projekti s prošlogodišnjeg treninga, koji je vodio Pulitzerom nagrađeni fotoreporter Damir Šagolj, predstavljeni publici Petog AJB DOC-a.

Ostvarenja mladih autorica

SMART Doc: Na AJB DOC-u prikazani filmovi snimljeni pametnim telefonom
Foto: AJB Doc: SMART Doc: Na AJB DOC-u prikazani filmovi snimljeni pametnim telefonom

Elma Iković, čiji je projekt proglašen najboljim na prošlogodišnjem treningu, predstavila je film "I mi smo krivi", kojim istražuje interakciju čovjeka i prirode te otkriva istinu iza naše pažljivo prikrivene stvarnosti.

"Manjak diskursa na ovu temu, kao i zainteresovanosti, sa sigurnošću to mogu reći, usmjerili su me da uradim nešto po tom pitanju i, u konačnici, snimim film. Samo ime filma je moja poruka svima nama – da shvatimo da trebamo i možemo bolje, zbog samih nas", kazala je Iković.

U okviru Smart Doca publici je predstavljen i film "Život sa svrhom" Ammine Bašović, koja je dokumentovala nesvakidašnju i emotivnu životnu priču Mahire i Eseda Ahmiša.

SMART Doc: Na AJB DOC-u prikazani filmovi snimljeni pametnim telefonom
Foto: AJB Doc: SMART Doc: Na AJB DOC-u prikazani filmovi snimljeni pametnim telefonom

"Važno mi je bilo prenijeti iskrenu emociju, ljubav i vjeru ovog para. Važno je bilo iz razloga što nam svima treba lekcija o suštini i podsjetnik svakog dana, posebno sada u vremenu u kojem se brzo živi i zaboravljaju prave vrijednosti, da se kroz takve primjere podsjetimo da nam realnost i nije toliko teška i da je najvažnije kako gledamo na nju", rekla je Bašović.

Aida Gavrić predstavila se filmom "Bezbojni", kojim je progovorila o nesvrstanim članovima bosanskohercegovačkog društva, onima koji ne pripadaju nijednom od njegova tri konstitutivna naroda.

"Bezbojni je zapravo film o onim nesvrstanim i nesvrstivim pripadnicima bh. društva koji se u državi u kojoj je kompletna stvarnost prožeta nacionalnim ključem triju narodnosti etiketiraju kao svojevrstan višak, odnosno 'ostali', a nerijetko ih se poima i utvarama i fosilima propale ideje bratstva i jedinstva iz prošlog sistema", podvukla je Gavrić.

SMART Doc: Na AJB DOC-u prikazani filmovi snimljeni pametnim telefonom
Foto: AJB Doc: SMART Doc: Na AJB DOC-u prikazani filmovi snimljeni pametnim telefonom

"Potreba da se široj javnosti iz drugog ugla predstavi priča o takvim pojedincima rodila se iz potrebe iznjedravanja spoznaje da oni, odnosno mi ne trebamo da živimo negdje između – u paralelnim svjetovima, jer je ova država, kao i čitav svijet i planeta, domovina svih nas, čak i ako se odlučimo za soluciju nesvrstivosti i 'nepripadanja'. Ideja da se prethodno navedeno prenese putem filmskog medija rodila se iz potrebe za razgolićivanjem i razotkrivanjem ovog problema na višem i širem nivou, a, dakako, i potrebe za svojevrsnom angažiranošću", dodala je Gavrić.

Važnost treninga

Autorice dokumentarnih filmova prikazanih na Smart Docu Petog AJB DOC-a ne kriju sreću zbog prilike koja im se pružila, naglašavajući važnost treninga u produkciji dokumentarnih filmova pametnim telefonom, koji ovaj festival organizira treću godinu zaredom.

"Smart Doc je otjelovljenje prilike za ulazak u svijet dokumentarnog filma, naročito autoricama i autorima koji se prvi put susreću s ovom formom narativa, a ujedno imaju veliku želju i poriv da njime ovladaju i u njega se do ušiju zaljube", istakla je Gavrić.

Iković je dodala da je ovo prvi, ali veliki korak u njenoj karijeri, koju namjerava nastaviti razvijati na polju dokumentarizma.

"Vjerujem da će mi prilika da učestvujem na Smart Docu otvoriti nove perspektive i prilike. To se naročito odnosi na nastavak mog formalnog obrazovanja u oblasti filma, a koje planiram raditi u inostranstvu", podvukla je Iković.

Važnost treninga, naglasila je Bašović, ogleda se kroz koncizno i precizno predstavljanje mehanizama i metoda koje su učesnike uvele u svijet dokumentarnog filma, a najbolje među njima dovele do momenta da i sami stoje iza svog filma.

"Smatram da se svaka prilika treba maksimalno iskoristiti, posebno kada je akcenat na pametnom telefonu, kojem često 'robujemo' gubeći vrijeme na društvenim mrežama. Ovaj projekt usmjerava mlade ljude kroz tehnologiju i praktični pristup, uči nas šta sve možemo učiniti mobilnim telefonom i kakve se zapravo beneficije kriju iza toga. Osim usvajanja novih znanja i vještina, u okviru festivala otvaraju se i prilike za nova poznanstva i prikaz vlastitog djela", zaključila je Bašović.

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) i ove godine organizuje trodnevni trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom", koji vodi Al Jazeerin videonovinar Faris Bajrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije