Zašto Christian Schmidt ispunjava zahtjeve Zorana Milanovića?

49
Radiosarajevo.ba
Zašto Christian Schmidt ispunjava zahtjeve Zorana Milanovića?
Foto: EPA-EFE / Schmidt ispunjava želje Milanoviću?

Petnaestog juna ove godine predsjednik Hrvatske Zoran Milanović zapitao se zašto visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ne iskoristi bonske ovlasti kako bi se izmijenio Izborni zakon Bosne i Hercegovine i "osigurao da bosanskohercegovački Hrvati biraju svoje predstavnike na izborima".

Piše: Faruk Vele

"Zašto taj čovjek ne koristi svoje bonske ovlasti koje su nedemokratske i nasilničke, ali ih se koristi. Zašto ne donese odluku prema kojoj se odluka Ustavnog suda BiH automatski implementira u zakonodavni prostor, da ne ovisimo o Skupštini BiH koja ne želi postupiti po nalogu Ustavnog suda?", upitao je osorno Milanović u Sisku gdje je učestvovao na obilježavanju 30. obljetnice osnutka HVIDRA-e grada Siska.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Milanovićevi "šamari"

Osam dana kasnije, 23. juna, Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini šalje diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u Sarajevu zbog izjava predsjednika Milanovića koji je u više navrata govorio kako je Schmidt nelegalni predstavnik, budući da ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Milanoviću, fašisto!

Milanoviću, fašisto!

"Ured Visokog predstavnika, u ovom kontekstu, ljubazno moli hrvatske vlasti da se suzdrže od iznošenja neutemeljenih optužbi o imenovanju i statusu Visokog predstavnika", piše Schmidt u noti hrvatskoj ambasadi u BiH.

Kako je bahati Milanović prestao da "šamara" Schmidta, ovaj je brže-bolje poslušno odreagirao. Nešto više od mjesec dana kasnije, Schmidt popušta pritiscima Hrvatske i nadiže kompletnu međunarodnu zajednicu kako bi, po svemu sudeći, ispunio zahtjeve notornog Milanovića!

Dakle, predsjednika susjedne zemlje koji ga istovremeno negira i omalovažava, ali i ultimativno poziva na derogiranje volje Skupštine BiH!?

Kako je je najavljeno, a iz OHR-a do danas nije ni potvrđeno, niti demantirano, Schmidt planira do 1. augusta nametnuti "mjere za ponovno funkcioniranje Federacije BiH".

Podsjetimo, u nacrtu odluke koja je već poslana na adrese ambasada u BiH, navedene su izmjene Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva Federacije BiH, izbor sudija Ustavnog suda FBiH kao i brojne izmjene koje bi, navodno, trebale osigurati integritet izbornog procesa Osim izmjena Izbornog zakona, kako su naveli, mijenja se i Ustav Federacije BiH.

Schmidt sve to namjerava učiniti uprkos glasovima bosanskih Hrvata, Srba, Bošnjaka, Bosanaca, čak i Jevrejske zajednice… koji govore da to ne čini.

Jakob Finci o Schmidtovom nacrtu: Čini se da nam to u ovom momentu nije potrebno!

Jakob Finci o Schmidtovom nacrtu: Čini se da nam to u ovom momentu nije potrebno!

Zašto Schmidt ispunjava zahtjeve agresivnog Milanovića koji je u ispadima kulturnog rasizma vrijeđao i vrijeđa građane Bosne i Hercegovine, koji vrijeđa žene, koji kao predsjednik jedne zemlje članice EU i NATO-a fašistički propituje porijeklo zastupnika Schmidtovog Bundestaga Adisa Ahmetovića, nazivajući ga, naravno, sasvim namjerno, "Muhamedom", koji govori i o "Big shitu" i "Bigfootu"?

Zašto Schmidt ispunjava zahtjeve agresivnog Milanovića koji je odlikovao i odlikuje optuženike za ratne zločine, zločinačke jedinice, koji je prijetio blokadom NATO puta Švedske i Finske, otvoreno se divio i divi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj politici, čak i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu?

Palestinizacija i geto

Zašto Schmidt, na koncu, ispunjava zahtjeve politika čiji se visoki funkcioneri nalaze na crnim listama Sjedinjenih Američkih Država i koji su proteklih godina učinili sve da paraliziraju BiH?

Je li to učinjeno zbog Milanovićeve prijetnje "vrućom jeseni" ukoliko se ne postupi po nalogu Dragana Čovića? Jer u Bruxellesu, vele, sa aspekta sigurnosti sada više strahuju od poteza bh. Hrvata nego čak i srpske politike?

Šta Schmidt planira nametnuti i kad: Ovo je navodni prijedlog OHR-a za izborni zakon?

Šta Schmidt planira nametnuti i kad: Ovo je navodni prijedlog OHR-a za izborni zakon?

Međunarodna zajednica je nekad znala vrlo uspješno stati u kraj destruktivnim politikama i pobunjenicima poput čelnika hrvatske samouprave Ante Jelavića, koji se već skoro dvije decenije krije pred bh. pravosuđem u susjednoj Hrvatskoj. Naravno, onda kada je međunarodna zajednica htjela vidjeti stabilnost i napredak u BiH.

"Muslimani jesu naivni, ali baš toliko nisu", reći će kasniji haški optuženik Jadranko Prlić na sastanku sa Franjom Tuđmanom i saradnicima 28. septembra 1995. godine, a nakon susreta čelnika tek presahle tzv. Herceg-Bosne sa ratnim zločincima Radovanom Karadžićem i Momčilom Krajišnikom nakon što mu je predsjednik Hrvatske sugerirao da sakrije od vlasti Federacije susret sa srpskim vrhom.

Da li danas neko računa s tim da su građani Bosne i Hercegovine naivni?

Građani Bosne i Hercegovine ovih dana su jasno poručili i Schmidtu i ostatku "prijatelja" iz međunarodne zajednice da neće dozvoliti daljnju etnoteritorijalnu podjelu zemlje i politiku nametanja palestinizacije i geta za njezine građane.

Jer, kako onomad reče Selim Bešlagić, mi druge države osim Bosne i Hercegovine nemamo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (49)

/ Povezano

/ Najnovije