Zašto Christian Schmidt ispunjava zahtjeve Zorana Milanovića?

50
Radiosarajevo.ba
Zašto Christian Schmidt ispunjava zahtjeve Zorana Milanovića?
Foto: EPA-EFE / Schmidt ispunjava želje Milanoviću?

Petnaestog juna ove godine predsjednik Hrvatske Zoran Milanović zapitao se zašto visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ne iskoristi bonske ovlasti kako bi se izmijenio Izborni zakon Bosne i Hercegovine i "osigurao da bosanskohercegovački Hrvati biraju svoje predstavnike na izborima".

Piše: Faruk Vele

"Zašto taj čovjek ne koristi svoje bonske ovlasti koje su nedemokratske i nasilničke, ali ih se koristi. Zašto ne donese odluku prema kojoj se odluka Ustavnog suda BiH automatski implementira u zakonodavni prostor, da ne ovisimo o Skupštini BiH koja ne želi postupiti po nalogu Ustavnog suda?", upitao je osorno Milanović u Sisku gdje je učestvovao na obilježavanju 30. obljetnice osnutka HVIDRA-e grada Siska.

Milanovićevi "šamari"

Osam dana kasnije, 23. juna, Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini šalje diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u Sarajevu zbog izjava predsjednika Milanovića koji je u više navrata govorio kako je Schmidt nelegalni predstavnik, budući da ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Milanoviću, fašisto!

Milanoviću, fašisto!

"Ured Visokog predstavnika, u ovom kontekstu, ljubazno moli hrvatske vlasti da se suzdrže od iznošenja neutemeljenih optužbi o imenovanju i statusu Visokog predstavnika", piše Schmidt u noti hrvatskoj ambasadi u BiH.

Kako je bahati Milanović prestao da "šamara" Schmidta, ovaj je brže-bolje poslušno odreagirao. Nešto više od mjesec dana kasnije, Schmidt popušta pritiscima Hrvatske i nadiže kompletnu međunarodnu zajednicu kako bi, po svemu sudeći, ispunio zahtjeve notornog Milanovića!

Dakle, predsjednika susjedne zemlje koji ga istovremeno negira i omalovažava, ali i ultimativno poziva na derogiranje volje Skupštine BiH!?

Kako je je najavljeno, a iz OHR-a do danas nije ni potvrđeno, niti demantirano, Schmidt planira do 1. augusta nametnuti "mjere za ponovno funkcioniranje Federacije BiH".

Podsjetimo, u nacrtu odluke koja je već poslana na adrese ambasada u BiH, navedene su izmjene Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva Federacije BiH, izbor sudija Ustavnog suda FBiH kao i brojne izmjene koje bi, navodno, trebale osigurati integritet izbornog procesa Osim izmjena Izbornog zakona, kako su naveli, mijenja se i Ustav Federacije BiH.

Schmidt sve to namjerava učiniti uprkos glasovima bosanskih Hrvata, Srba, Bošnjaka, Bosanaca, čak i Jevrejske zajednice… koji govore da to ne čini.

Jakob Finci o Schmidtovom nacrtu: Čini se da nam to u ovom momentu nije potrebno!

Jakob Finci o Schmidtovom nacrtu: Čini se da nam to u ovom momentu nije potrebno!

Zašto Schmidt ispunjava zahtjeve agresivnog Milanovića koji je u ispadima kulturnog rasizma vrijeđao i vrijeđa građane Bosne i Hercegovine, koji vrijeđa žene, koji kao predsjednik jedne zemlje članice EU i NATO-a fašistički propituje porijeklo zastupnika Schmidtovog Bundestaga Adisa Ahmetovića, nazivajući ga, naravno, sasvim namjerno, "Muhamedom", koji govori i o "Big shitu" i "Bigfootu"?

Zašto Schmidt ispunjava zahtjeve agresivnog Milanovića koji je odlikovao i odlikuje optuženike za ratne zločine, zločinačke jedinice, koji je prijetio blokadom NATO puta Švedske i Finske, otvoreno se divio i divi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj politici, čak i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu?

Palestinizacija i geto

Zašto Schmidt, na koncu, ispunjava zahtjeve politika čiji se visoki funkcioneri nalaze na crnim listama Sjedinjenih Američkih Država i koji su proteklih godina učinili sve da paraliziraju BiH?

Je li to učinjeno zbog Milanovićeve prijetnje "vrućom jeseni" ukoliko se ne postupi po nalogu Dragana Čovića? Jer u Bruxellesu, vele, sa aspekta sigurnosti sada više strahuju od poteza bh. Hrvata nego čak i srpske politike?

Šta Schmidt planira nametnuti i kad: Ovo je navodni prijedlog OHR-a za izborni zakon?

Šta Schmidt planira nametnuti i kad: Ovo je navodni prijedlog OHR-a za izborni zakon?

Međunarodna zajednica je nekad znala vrlo uspješno stati u kraj destruktivnim politikama i pobunjenicima poput čelnika hrvatske samouprave Ante Jelavića, koji se već skoro dvije decenije krije pred bh. pravosuđem u susjednoj Hrvatskoj. Naravno, onda kada je međunarodna zajednica htjela vidjeti stabilnost i napredak u BiH.

"Muslimani jesu naivni, ali baš toliko nisu", reći će kasniji haški optuženik Jadranko Prlić na sastanku sa Franjom Tuđmanom i saradnicima 28. septembra 1995. godine, a nakon susreta čelnika tek presahle tzv. Herceg-Bosne sa ratnim zločincima Radovanom Karadžićem i Momčilom Krajišnikom nakon što mu je predsjednik Hrvatske sugerirao da sakrije od vlasti Federacije susret sa srpskim vrhom.

Da li danas neko računa s tim da su građani Bosne i Hercegovine naivni?

Građani Bosne i Hercegovine ovih dana su jasno poručili i Schmidtu i ostatku "prijatelja" iz međunarodne zajednice da neće dozvoliti daljnju etnoteritorijalnu podjelu zemlje i politiku nametanja palestinizacije i geta za njezine građane.

Jer, kako onomad reče Selim Bešlagić, mi druge države osim Bosne i Hercegovine nemamo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (50)

/ Povezano

/ Najnovije