Jakob Finci o Schmidtovom nacrtu: Čini se da nam to u ovom momentu nije potrebno!

7
Faruk Vele
Jakob Finci o Schmidtovom nacrtu: Čini se da nam to u ovom momentu nije potrebno!
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Jakob Finci

Kasno Marko na Kosovo stiže, kaže za portal Radiosarajevo.ba predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci komentirajući objavju sadržaja nacrta mjera za Federaciju Bosne i Hercegovine koje, navodno, uskoro namjerava nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt.

Podsjetimo, gospodin Finci je, uz Dervu Sejdića, jednog od najpoznatijih aktivista za prava manjina i višegodišnjeg predsjednika Saveza Roma u BiH, apelanat presude koju je u decembru 2009. godine donio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. U njoj je jasno rečeno da je Ustav BiH diskriminatorski jer ne dozvoljava nekonstitutivnim narodima da se kandidiraju za funkciju člana Predsjedništva ili delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

„Trebao se OHR ranije uključiti u to. Sad kada su raspisani Opći izbori, jasno je da se ne može ništa više mijenjati. Moramo imati izbore po postojećem zakonu, onako kako sada. A poslije toga je, svakako, dogovoreno da se u roku od šest mjeseci polije izbora rapspralvja šta i kako dalje. Mislim da nema potrebe dizati tenzije. I bez Izbornog zakona imamo dovoljno uzbuđenja“, kaže Finci za Radiosarajevo.ba.

Reuf Bajrović: Schmidt završava Karadžićev i Bobanov posao

Reuf Bajrović: Schmidt završava Karadžićev i Bobanov posao

Stigao odgovor na inicijativu Arijane Memić: Policijski službenici nisu stoka

Stigao odgovor na inicijativu Arijane Memić: Policijski službenici nisu stoka

Komentirajući činjenicu da najavljene mjere visokg predstavnika dotiću ustavnu strukturu Federacije BiH, Finci ističe kako „treba vidjeti sve od glave do pete“.

„Sve kompletno, uklučujući i to na šta bi to ličilo, šta bi to značilo za ovu stiuaciju u kojoj se BiH nalazi. Mislim da ovu geopolitičku situaciju u kojoj se mi nalazimo. Koliko to vodi opansosti podjele zemlje, izbijanja, ne daj Bože, nekog novog sukoba ili, pak vodi prevazilaženju postojećih nesuglasica. Čini se da nam to u ovom momentu nije potebno“, rekao je.

Prema njegovim riječima, važno je da izbore provedemo onako kako je zacrtano u skladu s propisima.

„A da, kao što smo rekli, poslije izbora sjednemo i dogovaramo se i oko ustavne struktre, Izbornog zakona. Ne možete mijenjati izborni zakon, a bez da promjenite Ustav, pošto se on bazira na Ustavu. Ne možete ići dva koraka naprijed, a bez da napravite ono što je osnovno - ustavno uređenje. Šta je najbolje za BiH trebaju građani da odluče na referendumu. Čini mi se da su predsjetijeći Opći izbori jedan mali referendum. Vidjet ćemo kojoj opciji će dati glasove. Znači za tu opciju navijaju. To je ono što nam treba u budućnosti“, smatra Finci.

Osvrćući se na utisak da se OHR bavi isključivo „presudom Ljubić“, a ne i brojnim presudama Evropskog suda, uključujući i slučaj „Sejdić i Finci protiv BiH“, Finci podvlači:

Bećirović: Donošenje odluke visokog predstavnika mora biti  zaustavljeno, razum mora pobijediti

Bećirović: Donošenje odluke visokog predstavnika mora biti zaustavljeno, razum mora pobijediti

„Mislim da je naš sudija u Strazburu, gospodin Faris Vehabović jasno naznačio i visokom predstavniku da se ne može uzeti smao nešto iz nekih sudskih presuda, nego da su one sve u cijelosti sve trebaju implementirati! Znači ne samo jedan dio presuda domaćeg suda u „slučaju Ljubić“, nego sve sve presude, uključujući, naravno, i presude Evropskog suda ljudska prava, gdje je već dugo godina na čekanju i presuda „Sejdić-Finci“, kaže Finci, te zaključuje:
„Kad sve uradimo onda ćemo biti na pravom, evropskom putu. Pokazati Evropi da smo spremni na promjene koje nas vode tim putem i vjerovatno, na kraju, postati zemlja kandidat, a jendog dana mislim i zemlja članica Evropske unije“.

Presuda u slučaju Sejdić-Finci nije jedina presuda tog suda koju vlasti BiH uporno zanemaruju.

Potrebno je poduzeti korake koje je sud naložio u predmetima „Zornić“, „Pilav“ i „Šlaka“, što bi okončalo diskriminaciju po osnovu etničke pripadnosti i prebivališta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije