Stolac je pokazao da probleme ne znamo riješiti, ali ih znamo napraviti

Ivana Marić
Stolac je pokazao da probleme ne znamo riješiti, ali ih znamo napraviti
Općinski izbori u Stocu su nam pokazali da to i nije baš najjednostavniji način izražavanja demokratske volje građana, kao što smo mislili.

Piše: Ivana Marić za Radiosarajevo.ba 

Pokazali su nam i da ne postoji tako jednostavna stvar koju bh. političari ne mogu nepotrebno zakomplicirati. Izbori u Stocu su nam pokazali da SDA i HDZ ne vjeruju jedni drugima, da ne vjeruju ni biračima, ni organima za provođenje izbora, ni CIK-u, a ni pravosuđu.

Stolac je pokazao i da on nije uzrok krize vladajuće koalicije, već upravo posljedica njihovog nefunkcioniranja. To da međusobno nemaju povjerenja poznato je od ranije, a najbolji dokaz za to je višemjesečna blokada rada Federalnog parlamenta. Da imaju povjerenje u CIK i u pravosudne organe, rješavanje problema i sumnji u izborne nepravilnosti bi prepustili njima, a ne bi stvar preuzeli u svoje ruke ili je ispravnije reći "u svoje noge" s obzirom na optužbe da je Salmir Kaplan nogom udario člana OIK-a. 

Izbori u Stocu su nam potvrdili da iskrenost nije vrlina bh. političara jer je iz njihovih suprotnih i kontradiktornih izjava jasno da neko od njih laže. To i nije neka novost u BiH jer građani najčešće nikad ne saznaju prave razloge već stranke za njih osmisle priču pošto istina obično nije za javnost.

Veliki broj pritužbi na izborne nepravilnosti koje su podnesene kako na dan izbora, tako i mjesecima prije izbora ukazuje na propuste u organizaciji. Činjenica da iz CIK-a ni nakon mjesec dana nisu odgovorili na te pritužbe ukazuje na lošu organizaciju CIK-a i otvara prostor za sumnju u njihov nepristrasan rad. Pritužbe koje su stigle iz Stoca odnosile su se na nepropisno glasanje, glasanje umrlih, glasanje bez posjedovanja propisanih dokumenata, nepoštivanje procedura od OIK-a i biračkih odbora, vrbovanje birača, pa sve do zaključavanja članova biračkih odbora koji su ukazivali na nepravilnosti.

Nekome ko dolazi iz funkcionalnih demokratskih država ovo sigurno zvuči strašno, međutim ovo je nažalost stvarnost u izbornom procesu u BiH. Činjenica da u javnost ne dolazi više ovakvih informacija i da CIK ne dobiva više pritužbi leži u tome da su odnosi moći u većini općina nesrazmjerni tako da se manje stranke ne upuštaju u otvorene sukobe s moćnijima. U Stocu je na vidjelo izašao sav prljavi veš jer se tu sukob odvija između dvije jednako jake stranke od kojih svaka želi upravljati ovom općinom.

S tim u vezu mogu se dovesti i protesti ispred CIK-a. U javnosti se ti protesti predstavljaju kao protesti građana Stoca koji su se spontano organizirali da se pobune protiv osporavanja njihovog biračkog prava. Međutim, gledajući ko su organizatori skup moglo bi se prije reći da se radi o protestima stranaka okupljenih oko SDA. No, bez obzira na to ko je organizator i inicijator protesta, dobro je da se od CIK-a zahtijeva da radi svoj posao i da od Stoca ne pravi grad slučaj.

Prekid izbornog procesa u Stocu nam je pokazao da kandidati i zvaničnici OIK-a ne prezaju od uvreda, osuda, grubih riječi pa čak i fizičkog napada jednih na druge kako bi ostvarili zadani cilj. Umjesto da smiruju situaciju, oni dolijevaju ulje na vatru izjavama koje prelaze sve granice. Počevši od toga da je Stolac „hrvatski prostor“, pa do zazivanja na ratna dešavanja i odvođenje Bošnjaka u logore. I sve to povodom lokalnih izbora na kojima bi se trebalo pričati o svakodnevnim potrebama građana.

Političari snose svoj dio odgovornosti za pravljenje slučaja od izbora u Stocu, ali najveću odgovornost za to ipak snosi CIK koji je pokazao da nije dorastao svom zadatku. Ovo nije prvi put da su izbori na nekom od birališta poništeni i da su naknadno ponovljeni. Međutim, ovo je prvi put da su izbori poništeni, a da se, bez opravdanog razloga, odgađa donošenje odluke o ponavljanju izbora. Umjesto toga CIK se odlučio da vodi nelogične i zakulisane igre zbog kojih je dodatno proširena sumnja u profesionalnost i objektivnost izbornih zvaničnika. Kako drukčije objasniti da članovi CIK-a nisu glasali u skladu s činjenicom da je biračima osporeno demokratsko pravo da biraju lokalnu vlast i da je jedini ispravan potez bio da se što prije donese odluka o ponavljanju izbora, već su glasali u skladu s nacionalnom pripadnošću.

Nedopustivo je da politika ima tako veliki utjecaj na odluke CIK-a.

Izbori u Stocu će prije ili kasnije biti ponovljeni, ali da su organi za provođenje izbora na vrijeme i propisno reagirali, bili bismo pošteđeni brojnih uvreda, povreda, potpirivanja nacionalne netrpeljivosti i nepovjerenja. „Slučaj Stolac“ pokazao je zašto je bitno da imamo neovisne organe za provođenje izbora, što za sada ne možemo sa sigurnošću reći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije