Ivana Marić piše za Radiosarajevo.ba: Sve je isto, ništa isto nije

Ivana Marić
Ivana Marić piše za Radiosarajevo.ba: Sve je isto, ništa isto nije
Facebook / Ivana Marić
Da li su nacionalne stranke zaista pobjednici i ovih izbora?

Piše: Ivana Marić za Radiosarajevo.ba

 

Iako na prvi pogled izgleda da građani uvijek glasaju isto bez obzira na lošu politiku stranaka koje preferiraju, to baš i nije tako. Građani najveću podršku jesu dali SDA, HDZBiH i SNSD, ali su u velikoj mjeri podržali i njihove konkurente. Mi više nemamo stranke koje osvajaju apsolutnu većinu, to je postala rijetkost. Nacionalne stranke su izgubile ekskluzivitet i birači u svakom narodu imaju alternativu, bilo u vidu druge stranke, koalicije ili nezavisnih kandidata. Građani više ne glasaju po inerciji već reaguju na lošu i dobru politiku stranaka. Za promjenu izborne preferencije nekad je potrebno da prođe više izbora, ali birači na kraju ipak kazne lošu politiku. Pogledajte umanjenu podršku redovnih birača SDA i HDZ-a ovim strankama, gubitak podrške SBB, gubitak Saveza za promjene zbog lošeg pozicioniranja prema Dodiku, pad DF-a zbog koaliranja sa SDA, pad SDP-a u Sarajevu zbog slabe ponude kandidata, porast podrške strankama opozicije, prvenstveno SDP-u i Našoj stranci. Narod izgleda ipak zna, tako da nema više Zna se!

 

Pitanje je i koliko su izborni rezultati u BiH odraz izborne volje birača, a koliko odraz izbornih prevara i krađa? Neefikasan izborni sistem, politički utjecaj na izbor članova izbornih komisija, neažurirani birački spiskovi s brojim preminulim osobama i većim brojem birača nego stanovnika, niske kazne za prekršioce, kupovina glasova, trgovina mjestima u biračkim odborima i brojne druge pritužbe za nepravilnosti govore u prilog tezi da rezultati glasanja nisu isključivo odraz demokratske volje birača. Ukoliko bismo rezultate izbora mogli očistiti od izbornih prevara i krađa sigurna sam da bi se pokazalo da je svaka stranka dobila upravo onoliko podrške koliko je svojom politikom i zaslužila.

 

U BiH je teško govoriti o izbornim pobjednicima i gubitnicima - mi imamo ili pobjednike ili pokradene. Gubitnici su samo oni koji su doživjeli krah, a takvih je malo jer svi oni pronađu nešto zbog čega su sada pobjednici. Ovi izbori su pokazali da su očekivanja važnija od ostvarenog rezultata, pa se i pobjeda i gubitak ocjenjuju prema očekivanim, a ne prema ostvarenim rezultatima. Tako je SDS jedina stranka koja je proglasila poraz, iako su osvojili načelnička mjesta u oko 20 općina, dok je SBB proglasila pobjedu bez ijednog načelničkog mjesta.

 

SDA jeste proglasila pobjedu, ali je razočarenje vrha stranke bilo više nego očigledno. Osvojiti toliki broj glasova je veliki uspjeh, ali ne i u situaciji kada ste očekivali duplo više. SDA je u odnosu na prethodne izbore izgubila nekoliko općina. Najteži udarac SDA su zadali članovi stranke koji stranku napuštaju ili su je napustili pa su kao nezavisni kandidati odnijeli pobjede u strateški važnim općinama. Gubitak drugih općina (Bakir) Izetbegović je pokušao ublažiti izjavom da općina Centar Sarajevo, koju je SDA zbog razjedinjene ljevice napokon uspjela osvojiti, vrijedi kao deset drugih općina. Ovakva izjava sigurno neće ostati nekažnjena od strane birača.

 

Jedina stranka u čijem izbornom štabu se slavilo je bila SNSD, jer oni ni sami nisu mogli vjerovati da će njihova izborna kampanja za lokalne izbore, zasnovana na referendumu i potpirivanju nacionalnih tenzija, uroditi plodom. Ovako veliku podršku građana SNSD-u ipak treba uzeti s rezervom s obzirom na mnoge pritužbe na izborne prevare i krađe. Sumnju izaziva i neočekivano velika izlaznost u istočnom dijelu Republike Srpske.

 

Još jedna urbana legenda koja se ponavlja iz izbora u izbore je i priča o tome kako mi nemamo ljevicu i kako ljevica nema dovoljnu podršku građana. Zbrajanjem glasova svih stranaka lijeve orijentacije lako se ustanovi da te priče nisu tačne. Ove stranke su ostvarile zapažene rezultate. Nisam pobornik priče o ujedinjenu ljevice jer i osobe koje glasaju za ovu opciju trebaju da imaju alternativu. Međutim, stranke ljevice (SDP, DF, NS i druge) su pogriješile što nisu imale zajedničke kandidate za načelnike jer su zbog toga veliki broj općina prepustile nacionalnim stranaka, počevši od Centra, koji za neke važi kao deset drugih općina.

 

SDP koja je na prošlim izborima pretrpjela najveći poraz, vratila je povjerenje određenog broja birača. Naša stranka je nastavila trend rasta, posebno u urbanim sredinama. Od ovih stranaka jedino je pala DF, što je i očekivano na veliko razočarenje građana lošim postupcima i kadrovskim rješenjima. Jedno je sigurno, ljevice ne može nestati, jer je nije nestalo ni u jednoj demokratskoj državi. Isto kao što ne mogu nestati ni stranke desnice. Moguće je da će pojedine stranke slabiti i nestajati, ali će ih zamijeniti druge stranke ili koalicije nezavisnih kandidata. Koliko je važno imati dobru vlast još je važnije imati dobru opoziciju koja će kontrolirati rad vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije