S ove strane Drine | Dragan Banjac o Vučiću: Laki je malo nervozan

8
Radiosarajevo.ba
S ove strane Drine | Dragan Banjac o Vučiću: Laki je malo nervozan
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić

Znate li onu priču o škorpiji i žabi? Ima ih više. Evo jedne uhvaćene iz filma (?) 15. oktobra 1997. godine, da li sa drugog ili trećeg programa zloglasnog RTS-a. Škorpija pita žabu da je kao neplivača prenese na drugu obalu rijeke. Neću, kada dođem na kraj ubošćeš me i potonuću – kaže žaba.

Ali, to nije logično, ako te ubodem potonućemo i ti i ja – kaže škorpija. Žaba razmisli i – pristane, ali kada stigoše na pola rijeke škorpija je ubode. To nije logično, reče žaba dok je ispuštala dušu. Nije, ali to je moj karakter – odgovori joj škorpija. Priča je ispričana "na kauču" u ordinaciji u situaciji kada psihijatar sumnja da je njegov pacijent kadar da batali alkohol.

Piše: Dragan Banjac, za Radiosarajevo.ba

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Kada je karakter u pitanju isto važi i za predsjednika Srbije. Svi oni koji su prije trinaest godina povjerovali da se ratosiljao radikala i Vojislava Šešelja - debelo su u krivu. Bivši navijač (iz horde zvezdaša) ostaje zadrt,i nepopravljivi nacionalista, što je blaži izraz za nacional-šovinistu.

Nevjerovatno je da se takav lik ("najbolji student pravnih nauka"), koji je dugo bio potrčko Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića, uzdigne ovako visoko. Uzdigao se jeste ali nije "porastao".

"Obraza nema g...ci se ne boji"

Dio intelektualnih mislilaca gdje je većina umišljenih sklon je tvrdnji da je Aleksandar Vučić (u daljem tekstu AV, što bi rekli pravnici) – vješt, da je apsolvirao sve vještine vladanja i tome slično, porede ga sa Slobodanom Miloševićem, neki i sa časnim Josipom Brozom Titom, kome nije dosegao ni do gležnja.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Niko od njih ne pominje bezobrazluk. Obarajući zaključke ovih intelektualnih čankoliza, sklon sam tvrdnji koju je narod sročio davno "obraza nema g...ci se ne boji".

Kako je sve krenulo? Potrčko je najprije nosio gajbe piva u radikalskoj firmi, Tomi i zadriglom Hrvatu rodom iz Mareve Ljuti (Popovo Polje, rođen u Sarajevu), a kako je "grobar" iz Kragujevca, četnički vojvoda sa Romanije, Tomislav Nikolić, smogao snage da se ratosilja Šešelja, AV je malo sačekao i u pogodnom trenutku useknuo svog another political father i sebi otvorio put ka vrhu.

Nije išlo lako. Ili jeste. Najprije je prigrabio obavještajne službe. To je, inače, stari radikalski (Šešeljev) recept u borbi protiv političkih neistomišljenika. Stara, reklo bi se, srbijanska mustra za obračun s onima koji se ne uklapaju u masu. Poslije je sve bilo lakše, išlo kao po loju. Srbima daj malo lažnog nacionalizma i malo mržnje prema "drugima i drukčijima" i problem je riješen.

Srebrenica – mjesto najvećeg srpskog grijeha

Godine prolaze, a AV ostaje ne čelu kolone. Uspio je čak da ode i u Srebrenicu, mjesto najvećeg srpskog grijeha i od nešto kamenčića na njegov kišobran uknjiži političke poene. Poput Slobodana Miloševića i AV sve obesmišljava: Vladu, Skupštinu, sudove... i preko svojih namještenika koji govore i rade ono što on misli (Siniša Mali, Ana Brnabić, Miloš Vučević, Bratislav Gašić... spisak je dug kao od Nedžarića do Ilidže) sluđenom narodu prodaje m...a za bubrege.

Dragan Banjac
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Banjac

Sedamnaestog decembra prošle godine je drsko pokrao izbore. O tome dosta (sve) znaju i vrapci u Briselu i diljem Evrope, ali se on dugo opirao, poricao tu istinu koju vascijeli svijet zna i nedavno – pred zahtjevima jednog OOUR-a Evropske unije pokleknuo, riješio da ponovi izbore u glavnom gradu. Znajući s kim ima posla na drugoj strani (razjedinjena, bezidejna opozicija koja se od njega ne razlikuje baš mnogo, pogotovo kada je u pitanju "ljubav" prema Rusiji i Kini i "mržnja" prema Evropskoj uniji), oni bi da ga obiđu s desna!!!

Računajući na šugavo vođstvo svoje stranke (Vučević i kompanija) odlučio je da se, zarad svog interesa, uključi u kampanju kako bi sačuvao Beograd koji bi, ako ga izgubi, značio njegov kraj.

Prije nekoliko dana održan je sastanak Gradskog odbora SNS za predstojeće beogradske izbore koji će biti ponovljeni. Pristalice Srpske napredne stranke počele su da se okupljaju nešto prije 16 časova ispred Sportskog centra "Šumice” na Voždovcu gdje je zakazan prvi predizborni skup SNS-a za predstojeće beogradske izbore. Na skupu je govorio i AV...

Među ostalim, neprestano spominje Aljbina Kurtija i Kosovo. To "pali" kod inače veoma "zapaljivih" Srba, zna on to.

"Nije slučajno da su se tako umnožavali pritisci i oko naše spoljne politike. Te 'uvedite sankcije', te 'ogradite se od prijateljstva sa Kinom', 'uradite sve što tražimo', ja samo ne znam šta će nam država. Mislite da je dovoljno da nam pošaljete faks ili objavite na svom sajtu i tog dana mi moramo svi da se usaglasimo sa svakom vašom odlukom!?"

Aida Ćorović odgovorila Vučiću: Želim mu dug život, pa dočekamo da odgovara za počinjene zločine

Aida Ćorović odgovorila Vučiću: Želim mu dug život, pa dočekamo da odgovara za počinjene zločine

Potom se prebacio na domaći teren:

"Onda su unutar zemlje počeli da govore, računajući 'eto njima prilike da se dočekaju vlasti u Beogradu'. Onda su rekli 'tražimo izbore', ja sam rekao 'nemoguće, prije samo dva mjeseca ste rekli - nećemo izbore'. Onda su tražili izbore i prijete ukoliko ne raspišemo izbore, i to na beogradskom i parlamentarnom nivou - da će izaći na ulice, da će nam lomiti kosti…", istakao je, uz ostalo, predsjednik Srbije, u, naravno, opširnom obraćanju.

O porukama "običnog naroda"

Ali, AV ima poruke "običnog naroda".

"Ovo vam je poruka običnog naroda, ovo vam je pokazao narod koliko je zadovoljan time koliko o njima brinete. Mislio sam na sve vas koji samo čekate da dobijete tašnu, mašnu, sekretaricu i zaboravite na svakog drugog sa kim treba da razgovarate. Hajde zaustavite narod sad ako možete", zaprijetio je.

U svom stilu veli da "nema nikakav lični interes da učestvuje u bilo kakvoj beogradskoj kampanji".

"Imam interes kao građanin Srbije jer bih volio da Beograd nastavi da se razvija, a najveći mi je motiv vaša podrška, snaga, svaku kuću obiđite. Da ih pobijedimo, ubjedljivije nego u decembru. I još jače, sa još većom razlikom, da im pokažemo da ne možete poštene ljude da optužite da su lopovi, i da im pokažemo da Beograd jeste kosmopolitski grad, ponosimo se time, ali je Beograd i Srbija, srpski grad, ostao je i biće. Hvala vam za ljubav. Neka bude borba neprestana do konačne pobjede, živio Beograd, živjela Srbija! Na izborima u Beogradu glasaće i odlučivaće građani naše države i naših gradova, neće stranci odlučivati ni ko je gradonačelnik, ni ministar ni ko može a ko ne da glasa. Svi na teren, a posebno funkcioneri, u pobjede!", poručio je AV.

Laki je malo nervozan. Neki misle da je mnogo nervozan, ali njegovu nervozu može da ublaži tanjušna, rđava opozicija.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije