S ove strane Drine | Dragan Banjac: Mičite ga!

Radiosarajevo.ba
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Mičite ga!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Banjac

Jedan rmpalija nikako da politički pretraje. Zadribatina koja je, pričalo se, još birvaktile imao firmu (dušeci ili nešto slično?) sa Slobodanom Miloševićem, koji ima kućerinu na prestižnoj lokaciji u Beogradu, na desetine firmi u Republici Srpskoj, preživio je sve srbijanske vladare poslije balkanskog kasapina. 

Piše: Dragan Banjac, za Radiosarajevo.ba

Krenuo je sa kiselim Vojislavom Koštunicom, nastavio sa Borisom Tadićem, Tomislavom vojvodom Nikolićem i kao da se najviše slizao s ovim sadašnjim tobož radikalskim otpadnikom Aleksandrom Vučićem.

Robert Dacešin proveo 24 sata zaključan u pećini u Bosni i Hercegovini

Robert Dacešin proveo 24 sata zaključan u pećini u Bosni i Hercegovini

Čiji je projekt Milorad?

Nezgrapan, sa hodom šumskog radnika („štrapara“) Milorad Dodik je suljao pored svakog prvog Srbina u Beogradu. Bilo ga je svugdje, izrastao bi kao bujad (pteridium aquilinum) u bosanskim vrletima. Dolazio bi Dodik-beg često na sofu na Andrićevom vencu, najčešće bi bio zvan a umio je i sam da se pozove.

Teško je reći kada se tačno odmetnuo ovaj entitetski lider (ču, ono lider) i ko je sve poradio na njegovom lokalnom (i svjetskom!) „izrastanju“/značaju, tek te procente možemo rasporediti i ovako: tri frtalja (75%) ide na dušu Beograda, ostalo neka podijele međunarodni nadglednici u Bosni i Hercegovini (posebice ovaj aktuelni, izgleda suviše pristojan Nijemac), Sarajevo (vrhuška svih boja) i splet okolnosti u kojima BiH ima brojnije rukovodioce  nego, valjda - Amerika.

Nikao bi kao korov, đa bio došao na kanabe, đa u Patrijaršiju kod prvog mantijaša Srpske pravoslavne crkve (SPC), militantno-švercerske organizacije. Vodili bi ga i na stadion Crvene zvezde (ne znam da li je ikad kročio na onaj drugi, JNA, Partizanov?), redvno kada igra „njegova“ srbijanska reprezentacija ili kad Zvezdi u goste dođe neki jači evropski tim.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Medvjeđa usluga "šumskih" zemljaka

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Medvjeđa usluga "šumskih" zemljaka

Milorad u loži bio je najmrskiji lik na tom stadionu ikad, a njegovi domaćini su ga i na taj način nagrađivali što začikava Bošnjacima, što, malo-malo prijeti odvajanje njegovog entiteta od BiH, slavi „dan republike“, dernek/vašarište na koji mu dolaze beogradski glavari i prišipetlje koje kiti „republičkim“ ordenjem i priznanjima, što ne mimoilazi i „zaslužnu“ rusku braću i njihovog novog Adolfa Šiklgrubera u liku Vladimira.

Za zemana kada je obnašao posao prvog od trojice ravnopravnih u BIH Milorad je umeo da napravi baš cirkus, u ofis dovede harmonikaša i predstavi se kao pojac što je, inače, često činio. Da ne pominjem da za vrijeme kada je bio PRVI nije poštovao ni zastavu, ni grb ni himnu zemlje čiji je predsjedavajući.

Mile treba Beogradu

Nekoliko puta su vajni beogradski analitičari predviđali Miloradovo „puštanje niz vodu“ ali se Mile uvijek zaustavljao na brani i vraćao u sedlo. Sudeći po aberima iz velikog, moćnog sveta Dodik-beg je nekome dojadio. Mičite ga, što bi rekli Crnogorci.

Nakupilo se Miloradovih grijeha. Juče, ministar odbrane Srbije i navodni predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je da postoji pritisak na Beograd i predsjednika Aleksandra Vučića da - disciplinuju Banju Luku i Dodika. Vučević važi za lika koji je Vučiću snishodljiv „na stotu“ i rečeno je prosuo na PTPC (RTRS), skoro Miloradu na uvo.

S ove strane Drine | Banjac: Srbija čeka lidera koji će reći 'krivi smo za Sarajevo, Srebrenicu...'

S ove strane Drine | Banjac: Srbija čeka lidera koji će reći 'krivi smo za Sarajevo, Srebrenicu...'

Omaklo mu se i da Srbija poštuje BiH kao susjednu prijateljsku državu... i dodao (bolje da nije) da „politička elita u Sarajevu ne poštuju baš teritorijalni integritet Srbije...“

„Disciplinovanje“? Ništa od toga. Mile treba Beogradu, Ključ rješenja ovog problema je dalje i od Sarajeva, Beograda i Banje Luke, u Briselu i „tamo daleko“ preko najvećeg mora, na East Riveru.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije