S ove strane Drine | Banjac: Zašto četnici spaljuju Andreja Nikolaidisa

4
Radiosarajevo.ba
S ove strane Drine | Banjac: Zašto četnici spaljuju Andreja Nikolaidisa
Foto: Kolaž / Andrej Nikolaidis, Dragan Banjac

Zagazih, evo, i u Crnu Goru, ali kako je manje oko u glavi u tikvma većine Srbalja i dalje srbijanska kolonija i u konačnici (nema joj druge!) u sastavu budućeg srpskog sveta dva Aleksandra, Vučića i Vulina, i to more stat, što bi rekli meni baška dragi Dalmatinci iz Raguze.

Piše: Dragan Banjac, za Radiosarajevo.ba

Crna Gora, državica koja je bila na putu/pragu da postane balkanski rajski vrt, vratila se, izgleda, na "fabrička podešavanja". Sve se u njoj okrenulo tumbe kada je pobijedio pop. Da pojasnim za malobrojne koji nisu skontali, to je zeman kada je u Crnoj Gori uz pomoć litija i litijaša obilato potpomognuti režimom iz Srbije, demontirana proevropska i građanska administracija i instaliran najprije izvjesni Zdravko Krivokapić koji će – po nalogu beogradske sofe – ustoličiti nove crnogorske junoše, lošu imitaciju nekdašnih.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Presahlo čojstvo

Da pomenem i te nedorasle tipove, jedan je Jakov (Milatović, ko biva predsjednik CG), a drugi Milojko (Spajić) koji drma Vladom. To su „državnici“ koji su horski prije nekoliko dana izjavili da nisu imali obavještenja da im u DRŽAVU dolazi laktaško-banjalučka zadribatina u posjetu, kojeg je – kako valja – dočekao tek prvi parlamentarac, četnički vojvoda Andrija Mandić, srpsko-crnogorski „junak“ sa dubrovačkog ratišta.

Svaka čast, dični Crnogorci. U posljednjih nekoliko decenija suviše se pozivate na svoje tradicionalne vrijednosti – čojstvo i junaštvo, koje vam je, očito, presahlo. Nevjerovatna vijest iz Crne Gore – na primorju kane zapaliti lutku jednog časnog pisca. Opozicioni poslanici, brojne javne ličnosti iz Crne Gore i regiona osudili su juče najavljenu lomaču lutke sa likom uglednog crnogorskog književnika Andreja Nikolaidisa, oštrog kritičara režima.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

To se ima obaviti tokom završne noći Praznika mimoze u prosrpskom (četničkom) Herceg Novom, gdje ovu gnusnost pojašnjavaju dugogodišnjom tradicijom tokom karnevala. Tada, rekoše, lokalno stanovništvo pokušava da se na ironičan i šaljiv način suoči sa stvarnošću. I baš su se sjetili Nikolaidisa. Ovom soju Crnogoraca, koji nikako da se pomire da više ne sisaju sisu sa Avale, izbor je, inače, bio širok. Mogli su da „spale“ Ristu Sotonu Radovića (Amfilohija), Vojislava Koštunicu, Slobodana Miloševića, Aleksandra Vučića (kao Dalmatinci u Kaštel Starom), Vojislava Šešelja, ili svoje nove, mlade „drmatore“, što da ne?

Ali Novljani misle da će se nevolja kurtalisati tako što će užeći Andreja. Valjda i zbog toga što je Nikolaidis prije nedjelju dana nagrađen u Engleskoj, gdje je njegov roman “Anomalija” osvojio nagradu engleskog PEN centra. Usput, Andrej je dobitnik I najvećeg crnogrskog državnog priznanja – Trinaestojulske nagrade. U svojim kolumnama na portalu CDM i u drugim medijima na području bivše Jugoslavije on dugo već oštro kritikuje fašizam i aktuelnu vlast, ali i anomalije bivšeg režima.

Da se zna, okosnicu vlasti u Herceg Novom čine demokrate Alekse Bečića. Iz te stranke je i predsednik opštine, a Dane mimoze organizuje pročetnički Herceg Novi. Sve jasno kao dan. Oni s druge strane pokušavaju da ga (od)brane ali nisu kadri da odvratnost i stopiraju. Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Saša Bogdanović je mišljenja da je Nikolaidis na meti jer je kritičar i ne pristaje da ćuti. “Zato što ne podilazi. Zato što je svoj. I baš zato vlast i ćuti na ovo danas. Ćutali su i prije nekoliko dana – kad mu je trebalo čestitati na novoj značajnoj književnoj nagradi“, napisao je Bogdanović na platformi X.

Nikolaidis nakon skandala u Herceg Novom: 'U krajnje ciničnoj ravni znate šta ovo za mene znači?'

Nikolaidis nakon skandala u Herceg Novom: 'U krajnje ciničnoj ravni znate šta ovo za mene znači?'

Bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović napisala je da rukopisi ne gore, a predsjednik Socijaldemokrata (SDCG) Damir Šehović da Andrej predstavlja sve ono što oni nisu, niti će ikad ostvariti – oštroumnost, dubinu i slobodu misli.

"Vrijedi se boriti"

Oglasili su se brojni novinari i nevladine organizacije, a možda je svu bedastoću hercegnovljansku najbolje u oblandu najbolje uvio poznati hrvatski filozof i pisac Srećko Horvat koji je ocijenio je zbog najavljene maškarade „ni Crna Gora – a bogme ni ostatak Balkana – ne stoji puno bolje”.

Vlast ćuti. Seiri. Možda ne imade vremena da se konsultuje sa beogradskom vrhuškom (koja bi to svakako odobrila sa guštom), ili je po srijedi nešto drugo. Ili oni (Milojko i Jakov) opijeni vlašću i tobom značajem ne vide dalje do nosa. Zaboravljaju na misao američke antropološkinje (Margaret Mid) da "svijet mijenja mala grupa promišljenih, posvećenih i zabrinutih ljudi".

Ili na onu s kraja knjige Nerzuka Ćurka koju voli da citira veliki Splićanin Viktor Ivančić:

"Vrijedi se boriti. Ovu zemlju će spasiti manjinsko mišljenje na svim stranama. Samo je važno da se ne umorimo".

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije