Nikolaidis nakon skandala u Herceg Novom: 'U krajnje ciničnoj ravni znate šta ovo za mene znači?'

5
Radiosarajevo.ba
Nikolaidis nakon skandala u Herceg Novom: 'U krajnje ciničnoj ravni znate šta ovo za mene znači?'
Foto: Kolaž / Andrej Nikolaidis

U Herceg Novom spaljuju pisce. To je u subotu, 2. marta učinjeno na karnevalu u tom gradu kada je spaljena lutka koja je simbolizovala književnika i kolumnistu CdM-a Andreja Nikolaidisa.

Nakon ovog čina oglasio se i Andrej Nikolaidis.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

"Okupiće se svijet i oni će čitati nešto što je uvredljivo za mene i svi će se smijati i onda će zapaliti lutku i svima će možda biti lakše čitavih 15 sekundi, a onda ih sve čekaju problemi koje imaju, a ja ću nastaviti da živim tako kako živim i naravno da pišem tako kako pišem.

Jer da li neko zaista misli da ću ja promijeniti išta u načinu na koji pišem nakon ovoga. Ne, mogu biti samo oštriji. Ja loše reagujem na pritisak. Nisam osoba koju treba pritiskati. Šta god da vam smeta kod mene, kada me pritisnete biće još više toga. I to im obećavam.

Herceg Novi: Lutka koja predstavlja Andreja Nikolaidisa spremna za spaljivanje?

Herceg Novi: Lutka koja predstavlja Andreja Nikolaidisa spremna za spaljivanje?

Nemam nikakav problem sa tim što će oni spaliti moju lutku i mislim da karnevalske svečanosti funkcionišu kao neka vrsta katarze. Da pojednostavim, spaliće me na karnevalu da me ne bi spalili u stvarnom životu i to je dobro, to je mnogo bolja opcija.

Međutim pošto nikad nisam bio na mjestu donosilaca odluka nisam bio u prilici da napravim nikakvo zlo građanima Herceg Novog sve i da sam to htio, a apsolutno nisam.

Može se govoriti o jednoj vrsti kukavičluka organizatora koji su očito imajući problem da odaberu jednog od političara, a ne želeći da se zamjere nijednom od njih, odabrali su mene koji im ne može uraditi ništa, za razliku od političara.

Druga stvar, ja sam pisac. Vrlo je loša poruka za jednu zajednicu kada spaljujete pisca. I da je tamo među ljudima koji nešto odlučuju, bez obzira na stepen netrpeljivosti prema nekome, koji je sulud, da je tamo bio neko racionalan rekao bi nemojte, jer ćemo napraviti sebi više štete nego što će nam to javno spaljivanje i javno poniženje Nikolaidisa koristiti.

Moguće da je poruka o spaljivanju opozicionog novinara još gora od poruke o spaljivanju književnika. Tako da ja mislim da ljudi koji su to napravili nisu uradili dobro za Herceg Novi. Meni nisu napravili nikakvu štetu. Dakle, u krajnje ciničnoj ravni znate šta ovo za mene znači? Tri saopštenja međunarodnog PEN-a i još najmanje tri prevoda. Duboko zahvaljujem na tome što su to uradili. Ja nemam nikakvu štetu, ali napravili su štetu gradu Herceg Novom", poručio je književnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije