Roker s Koševa u borbi protiv opake bolesti

Radiosarajevo.ba
Roker s Koševa u borbi protiv opake bolesti
Foto: Privatni album / S omota albuma "Pozdrav iz zemlje safari"

Dobro došli u kolumnu koju uređuje vječiti pesimista, autor čije vas riječi neće utješiti u ovim teškim vremenima.

Ipak ću se pokušati suzdržati od defetističkih poziva tipa "umotajmo se svi u bijele čaršafe i disciplinovano krenimo prema Barama"...

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

Vaš imunitet neće ojačati ni moje misli poput "adaptiraju Građevinu u improvizovanu bolnicu, još dok sam studirao imao sam osjećaj da mi je tu kraj!"

Kada sam prije više od 10 godina počeo pisati kolumnicu počeo sam da slijedim put kojim sam krenuo prije 20 godina kao naš prvi internet kolumnista. A to je multimedijalnost, nešto što prije pojave interneta nije bilo moguće.

Kako smo u specifičnoj situaciji i imamo više vremena da pogledamo klipove koje prilažem u kolumnicama, danas sam vam pripremio više video priloga nego obično.I duži su nego obično.

Ako imate vremena - na početku predlažem virtualnu šetnju jednom egzotičnom pijacom:

Naše nade i želje usmjerene su prema naporima medicinskog osoblja. Evo jednog priloga koji pokazuje kako su se studenti medicine i njihovi prijatelji nekada zabavljali. Medicinari su u moje doba imali odličan studentski klub u Sarajevu - KUK. Oni koji su tamo zalazili 1987. ili '88. neka pogledaju ovaj klip - možda se prepoznaju i pokažu svojoj djeci:

Evo i jednog dugačkog priloga koji ima veze s naukom.

Malo se ulaže u nauku, neka su zanimanja preplaćena, a neka potplaćena i u pravu je onaj izmišljeni molekularni biolog iz Španije koji radi za malu platu. On kaže: "Idite sad kod Cristiana Ronalda ili Messija, neka vam oni pronađu lijek!"

Preporučujem da pogledate cijelu emisiju i ako niste ljubitelj nauke. Emisija je o Jaki, originalnom pjevaču grupe Valentino. Davno, davno dok sam studirao ovaj "nedo-bog-da-tamo-zaglavimo" fakultet Građevinu, čuo sam da je Jaka na mašinstvu asistent na "Mehanici fluida". I upamtio to, jer i mi imamo taj predmet. Šta je poslije bilo s njim - nisam najbolje čuo, mada sam načuo da je vani i da je uspješan. Pogledajte šta je Jaka radio zadnjih 30-ak godina... I poslušajte kako danas pjeva :)

Naslov i kraj kolumne

Kada Jaka u predhodnom klipu nabraja grupe koje su obilježile osamdesete, među prvima koje pominje je i Zabranjeno Pušenje. To je odličan uvod za kraj kolumne koja "može dugo da se čita (gleda)". Srest ćemo se sa još jednim naučnikom - bivšim muzičarem. Gaja je originalni saksofonista Zabranjenog Pušenja.

Kraj kolumne je snimak razgovora koji je pomoću video-linka FACE TV napravila s Gajom.

Molim da se pažljivo pogleda i slušaju njegove upute!

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije