Pandemija koronavirusa: Vodi li Vučić Srbiju u propast?

Radiosarajevo.ba
Pandemija koronavirusa: Vodi li Vučić Srbiju u propast?
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

U nedjelju u 21 sat na srbijanskoj televiziji Pink, koja funkcionira kao propagandni stroj srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i njegova režima, kao gosti u talk showu su se pojavili premijerka Ana Brnabić, epidemiolog dr. Predrag Kon i pulmolog dr. Branimir Nestorović.

Piše. Gordan Duhaček za Index.hr

Bila je to još jedna epizode horor sapunice u koju se pretvorila pandemija koronavirusa u susjednoj državi: Kon je iscrpljeno piljio u prazninu, Brnabić se gubila u metaforama o bunarima i tunelima, a Nestorović je nezaustavljivo govorio o svemu i svačemu, potvrđujući još jednom da ga odgovorni mediji uopće ne bi smjeli pozivati u goste, a odgovorna vlast konzultirati.

Vučić i saradnici nisu u stanju upravljati sistemom

Bilo je mučno gledati tu za zdravi razum i dostojanstvo čovjeka uvjerljivu propagandu, na koju Vučić i njegovi najbliži suradnici usred pandemije troše više vremena nego na borbu protiv širenja koronavirusa. Istovremeno je to bila savršena ilustracija zašto je Srbija tako spektakularno podbacila u zaustavljanju širenja zaraze te zašto je u njoj već više od dvije tisuće testovima potvrđenih zaraženih i šezdesetak umrlih.

Aleksandar Vučić oko sebe u ovoj izvanrednoj situaciji nije uspio okupiti tim kompetentnih stručnjaka, ni kada je riječ o zdravstvenom aspektu pandemije, a još manje kada je riječ o ljudima koji su u ovoj dosad nezabilježenoj situaciji sposobni učinkovito upravljati državnim sustavom. Problem naravno nisu samo Vučićevi suradnici, nego i on sam, jer se još jednom pokazalo da predsjednik Srbije ne raspolaže kapacitetima za koje je uvjeren da ima, a i da je Superman, to nije dovoljno da se uspješno organizira borba državnog aparata protiv koronavirusa, a ni da se građane motivira na solidarno ponašanje i pridržavanje pravila.

Sve je počelo skandaloznom presicom krajem februara

Dodatni je problem što Vučić svojim kontinuiranim verbalnim ispadima, prijetnjama, glumatanjem i samohvalom građanima Srbije konstantno šalje kontradiktorne poruke te proizvodi paniku koje u mnogo slučajeva uopće ne bi bilo da predsjednik opet nije izvalio nekakvu glupost.

Tragedija Srbije je započela krajem veljače, kada je Vučić sazvao konferenciju za medije na koju je doveo i Nestorovića, koji se već tada proslavio ponašanjem koje si jedan ozbiljan stručnjak u javnosti ne smije dopustiti.

Nestorović je koronavirus nazvao “najsmješnijim virusom u povijesti” te svoje sumanuto izlaganje okrunio sada već antologijskom izjavom: “Žene, slobodno odite u šoping u Italiju, tamo su sada najveći popusti, štiti vas estrogen.” Dok je tako bezbrižno lupetao, Nestorović je umirao od smijeha, a i Vučić koji je u tom trenutku stajao iza njega. Ministar zdravstva Zlatibor Lončar je pak izjavio da je “koronavirus dosta slabiji od obične gripe”.

Bilo je to 26. veljače, a u tom trenutku su dijelovi Lombardije već bili pod karantenom, Talijani su masovno odlazili u panični šoping, a talijanski liječnici shvaćali da se suočavaju s nečime dotad nezamislivim. Potvrđenih slučajeva zaraze je u Italiji bilo oko 400.

 

(...)

Sve što je od tada do danas Vučić učinio bila je serija manjih ili većih promašaja i propusta, od kojih su neki direktno doveli do pospješivanja širenja zaraze.

Otprilike dva tjedna nakon skandalozne konferencije za medije s Nestorovićem Vučić je promijenio ploču i krenuo s apokaliptičnom retorikom, usput tvrdeći da koronavirus nitko nije nazvao “najsmješnijim virusom u povijesti”. Predsjednik Srbije definitivno nije prvi državni lider koji je podcijenio opasnost koju predstavlja koronavirus, ali se zato već tjednima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom natječe u tome tko će katastrofalnije za živote i zdravlje svojih građana upravljati nastalom krizom.

Vučićeve verbalne akrobacije od kraja veljače do kraja ožujka maestralno je sažeo satiričar Zoran Kesić u svojoj emisiji 24 minuta.

Predsjednik Srbije je pandemiju u međuvremenu prvenstveno iskoristio za uvođenje izvanrednog stanja u Srbiji, suspenziju rada parlamenta i preuzimanje još veće moći u vlastitim rukama. Istovremeno je krenuo psihološko-policijski teror nad građanima Srbije kroz kombinaciju svakodnevnih javnih istupa i drakonskih mjera ad hoc ukidanja građanskih sloboda, a bez neke jasne strategije borbe protiv zaraze.

Vučićeve svakodnevne javne istupe s vremenom postaje nemoguće pratiti ako se želi zadržati zdrav razum, s obzirom na to da predsjednik Srbije stalno nekome prijeti, drži sulude monologe, plače, dahće, stenje, lupeta sve i svašta. Umjesto da se pokaže liderom kakvim se smatra, Vučić se iskazao kao glavni širitelj panike i kaosa u Srbiji, primjerice svojom najavom da će odjednom uvesti 24-dnevni policijski sat u cijeloj zemlji, što je onda izazvalo stampedo građana prema supermarketima, jer je Vučić ustvrdio da građani više neće smjeti ići u kupovinu.

 

(...)

U svakom slučaju, jasno je da se Srbija u ovom trenutku suočava s jednom prijetnjom koja je opasnija od covida-19. Ta prijetnja se zove Aleksandar Vučić.

Kompletan komentar čitajte na ovom LINKU

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije