Edin Urjan Kukavica / Kriza u CIK-u i pravosuđu - paradigma lošeg stanja u BiH

06. 04. 2018. u 17:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bh. književnik i publicista Edin Urjan Kukavica tvrdi da je kriza (istine) u Centralnoj izbornoj komisiji BiH uz potencijalnu i izvjesnu sličnu krizu u pravosudnom sistemu ove zemlje, možda trenutno najbolji paradigmatski pokazatelji dramatično lošeg stanja u cijeloj državnoj strukturi i organizaciji, svim njenim institucijama i administrativnim dijelovima.

U svojoj kolumni podvrgao je analizi aferu u CIK- u u vezi s nestankom skoro 36 tona glasačkih listića.

"Cijeli dijapazon incidenata, od najsvježijih - pojave „radnog materijala“ prijedloga izbora delegata (u smislu pokušaj nametanja neustavnih i diskriminatorskih modela popune Doma naroda Parlamenta FBiH) do nestanka gotovo 36 tona papira namijenjenog za štampanje izbornih listića (cca. pola miliona glasova), uz prešućene sukobe interesa pojedinih članova CIK-a i stalnu sumnju u stranačku naklonost pojedinih(?!) članova... pretpostaviti je, samo su vrh ledenog brijega izbornog i svakog drugog inženjeringa kojima je napravljen sistem koji odgovara samo najužim rukovodstvima tri etnonacionalne oligarhije sa vrlo upitnim legitimitetom predstavljanja i vlastitih stranaka, a kamoli cijelih naroda", ističe Kukavica.

"Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) je institucija koja bi trebala biti oličenje poštenja, ispravnosti, pravičnosti, nonkonformizma i neovisnosti... u smislu zagovaranja, zaštite i osiguravanja provođenja volje glasača trenutno se praćaka u baruštini suprotnosti svega onoga što bi makar teorijski, ako već ne i praktično, trebala predstavljati.

Njen integritet, ozbiljno narušavan stalnim kalkuliranjem upravo sa temeljnim postavkama na kojima bi trebalo da funkcionira, nikada nije bio naročito čvrst, ali je posljednjim moralnim i materijalnim uvjetovanjima njena vjerodostojnost – ukoliko se o nečemu takvom uopće može još govoriti – stavljena pod neonski znak pitanja veličine brda Križevac ponad Mostara sa tačkom veličine bilo kojeg od dva pa i trećeg entiteta", navodi on.

Ostatak teksta pročitajte na ovom LINKU.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA