CIK: Informacija o nestanku više od 35 tona glasačkih listića nije istinita

AA
CIK: Informacija o nestanku više od 35 tona glasačkih listića nije istinita
Centralna izborna komisija BiH odbacila je kao neistinite tvrdnje koje se plasiraju u javnosti o „nestanku više od 35 tona glasačkih listića“.

Oni koji su, kako navode, plasirali takve informacije nisu zasnovali svoje tvrdnje na zvaničnom dokumentu Centralne izborne komisije BiH, odnosno Izvještaju komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH broj 07-2-50-2-164-8/14 koji je jednoglasno usvojen na 18. sjednici Centralne izborne komisije BiH održanoj 24. aprila 2014. godine.

"Utvrđivanje činjenjeničnog stanja u Skladištu CIK BiH je provedeno na zahtjev upravo Centralne izborne komisije BiH a zbog preseljenja skladišta na drugu lokaciju. U vezi sa lažnom pričom o „nestanku više od 35 tona glasačkih listića“, u medijima su zlonamjerno izvučeni iz konteksta i plasirani samo pojedini djelovi Izvještaja o izvšenoj reviziji Centralne izborne komisije BiH za 2016. godinu kojeg jeobjavio Ured za reviziju Institucija BiH bez navođenja konačnog mišljenja revizora", navode iz CIK-a BiH.

U interesu istinitog informiranja javnosti, ističu da se u revizorskom izvještaju pored ostalog navodi: "Prema našem mišljenju, finansijski izvještaji Komisije prikazuju fer i istinito, u svim materijalnim aspektima, stanje imovine, obaveza i izvora sredstava na 31. decembra 2016. godine i izvršenje budžeta za godinukoja se završava na navedeni datum, u skladu sa prihvaćenim okviromfinansijskog izvještavanja“, kao i: „Prema našem mišljenju, aktivnosti,finansijske transakcije i informacije prikazane u finansijskim izvještajima Komisije za 2016. godinu u skladu su, u svim materijalnim aspektima, sazakonima i drugim propisima kojima su regulisane.“ 

 Takođe, iz CIK-a podsjećaju javnost da su svi dosadašnji detaljni izvještaji oprovođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, da su svi dosadašnji izvještaji o izvršenoj reviziji Centralne izborne komisije BiH pozitivni, te da je rad Centralne izborne komisije BiH kontinuirano podložan provjerama nadležnih državnih organa.

Dakle, sve evidencije u Skladištu CIK-a su uredno vođene i vode se.

"Plasirana je laž o nestanku više od 35 tona glasačkih listića, i to je samo jedna unizu laži plasiranih u posljednje vrijeme na štetu Centralne izborne komisije BiH", navode iz CIK-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije