Hadžiabdić: Neistina je da je nestalo 35 tona glasačkih listića, nedostaje 10 kg

Radiosarajevo.ba
Hadžiabdić: Neistina je da je nestalo 35 tona glasačkih listića, nedostaje 10 kg
AA / Irena Hadžiabdić

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić opovrgla je, u  navode medija prema kojima je iz skladišta CIK-a nestalo 35,8 tona izbornog materijala. Ona tvrdi da se sve količine papira za štampanje listića nalaze uredno u skladištu CIK-a.

“Bilo je nedostataka u vođenju evidencije u smislu materijalnog knjigovodstva. Sada imamo jedan sofisticiran model aplikacije od prošle godine, tako da mi vrlo dobro znamo šta držimo u skladištu i nema govora da nešto nedostaje”, tvrdi Hadžiabdić u intervjuu za BHRT,

Irena Hadžiabdić, upitana da li CIK može javnosti učiniti dostupnom evidenciju, koja bi potvrdila da nema nikakvih nezakonitosti, odnosno “nestanka” izbornog materijala, tvrdi da evidencija postoji, a da je sporni nalaz komisije nastao nakon što je CIK, prilikom preseljenja skladišta želio da provjeri tačno stanje, pa je zbog toga formirana komisija.

I baš ta komisija, kako tvrdi predsjednica CIK-a, zbunila je javnost izvještajem u kojem piše da za 35,8 tona materijala ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi bilo utvrđeno gdje se nalazi ta količina papira.

Sumnje ipak ne mogu biti otklonjene tako brzo, jer u prvom nalazu komisije piše da nedostaje 35,8 tona materijala, dok se u drugom navodi kako ipak nedostaje samo 10 kilograma i to zbog isušivanja papira.

“Komisija je pogriješila jer je spajala ono što se ne spaja. Papir koji nabavljamo za glasačke listiće i koji je u tom periodu od deset godina nabavljan, nabavljen je u količini od više od 400 tona. On dolazi iz firme koja proizvodi papir direktno u firmu koja izrađuje glasačke listiće. Ta firma određenu količinu papira koristi za izradu listića, a onu količinu papira koju ne potroši za izradu listića vrati u skladište. I ako pogledate u stanje papira koji je bio oko 480 tona, u skladište je ušlo za sve te godine nazad, kao neiskorišteno, negdje oko 39 tona, a od toga je preko devet tona potrošeno za prijevremene izbore. Ostalo se nalazi u skladištu i ništa ne nedostaje”, umiruje javnost predsjednica
Centralne izborne komisije Irena Hadžiabdić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije