Od naredne godine u školama u bh. enitetu izučavat će se nastanak RS-a

Radiosarajevo.ba
Od naredne godine u školama u bh. enitetu izučavat će se nastanak RS-a
Foto: ATV / Udžbenik u RS-u
Osnovci i srednjoškolci od naredne školske godine prvi put će izučavati lekcije o nastanku Republike Srpske, potvrđeno je ATV-u u Ministarstvu za prosvjetu RS-a.

Već od septembra u osnovne škole stiže novi udžbenik historije za deveti, a od naredne školske godine i novi udžbenik za 3. i 4. razred gimnazije s lekcijama o Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Mi želimo da svoju istinu ili naše viđenje proteklog rata prenesemo na učenike u Republici Srpskoj, jer u ovoj državi postoje minimalno četiri istine", rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

Nedavno je usvojen novi nastavni program iz historije kojim su uvedene lekcije o nastanku Republike Srpske. U planu je uvođenje posebne nastavne teme, objedinjene u četiri lekcije.

– Raspad bivše Jugoslavije i stvaranje Republike Srpske od '91 do '95. godine
– Građanski rat u BiH od ’92 do ’95 godine
– Najznačajniji događaji u stvaranju Republike Srpske
– Dejtonski sporazum
– Razvoj Republike Srpske u periodu polsije Dejtonskog sporazuma

Udžbenik u RS-u - undefined

Foto: ATV: Udžbenik u RS-u

Lekcije o historiji RS-a idu u udžbenike bez obzira na memorandum potpisan u saradnji s OEBS-om, kojim je dogovoreno da taj dio historije prosvjeta ne obrađuje.

"Međutim, analizirajući šta se to radi u Federaciji i u kantonima i županijama. Mi smo utvrdili da oni bez obzira na taj memorandum su nastavili izučavati period devedeseta, devedeset prva na ovamo – čak na jedan pogrdan način prema Republici Srpskoj. Zaključili da je besmisleno poštovati bilo kakve memorandume s međunarodnom zajednicom ukoliko to ne poštuju svi”, naveo je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS-a.

"Za osavremenim udžbenikom definitivno postoji potreba i takvu vrstu potrebe osjećamo, kako mi nastavnici, tako i učenici. Iz ličnog iskustva govorim da učenici veoma često sami izražavaju posebnu vrstu interesovanja u vezi s procesom formiranja Republike Srpske”, navodi Danilo Kovač, profesor historije u banjalučkoj gimnaziji.

S Vladom Srbije dogovoreno je da historiju Republike Srpske dogodine izučavaju i učenici iz Srbije. U isto vrijeme, učenici u RS-u će učiti o NATO agresiji nad Srbijom 1999. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije