Obrazovanje / Pripreme za PISA-u: Save the Children donirao 60 laptopa za testiranje

30. 03. 2018. u 18:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

U susret početku Međunarodne procjene učeničkih postignuća, PISA 2018, koja u Bosni i Hercegovini (BiH) počinje 4. aprila 2018. godine, Save the Children je danas donirao 60 laptopa i prateću IT opremu u vrijednosti preko 50.000 konvertibilnih maraka, a koja će se koristiti tokom testiranja.

Istraživanje provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, u saradnji sa obrazovnim vlastima i školama, a u njemu će sudjelovati oko 7.000 učenika iz 70 škola u Republici Srpskoj, pet škola u Brčko distriktu BiH i 138 škola u Federaciji BiH.

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH centar je za provedbu PISA 2018 istraživanja u Bosni i Hercegovini. Ukupni uzorak čini 236 u škola Bosni i Hercegovini, dok će testiranje biti obavljeno u njih 213.

Ovo je prvi put za BiH da učenici testove rade na kompjuterima i za Agenciju bi bila otežana realizacija testiranja bez donacije Save the Children-a u laptopima sa operativnim sistemom koji podržava softver za izvođenje PISA 2018 testiranja. Ova donacija samo je još jedan primjer partnerstva koji Agencija ima sa organizacijom Save the Children i zajedničkog djelovanja na unaprđenju kvaliteta obrazovanja u BiH,“ izjavila je zamjenica direktorice Agencije, Alisa Ibraković.

PISA istraživanja provode se od 2000. godine, a u njima od 2006. sudjeluju sve zemlje iz regije kojima se sada, u 7. ciklusu studije, prvi put pridružuje i Bosna i Hercegovina.

PISA istraživanja provode se u trogodišnjim ciklusima, a cilj im je pomoći zemljama sudionicama kod donošenja strateških odluka iz oblasti obrazovanja na temelju empirijskih, statističkih podataka o postignućima učenika. Drugim riječima, PISA ukazuje na slabosti u obrazovnim sistemima te naznačuje u kom pravcu trebamo djelovati kako bi se te slabosti otklonile, a obrazovanje jedne države unaprijedilo.

Save the Chidren za sjeverozapadni Balkan aktivno je uključen u procese unapređenja pristupa kvalitetnom obrazovanju u BiH.

„Kao dugogodišnjem partneru Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, zadovoljstvo nam je da smo bili u prilici podržati ovaj važan proces u BiH jer vjerujemo da će kroz rezultate i analize rezultata PISA 2018 obrazovne vlasti u BiH dobiti jasne preporuke zasnovane na činjenicama za unapređenje kvaliteta i učinkovitosti obrazovanja za dječake i djevojčice u BiH“, istakla je direktorica Save the Children, Andrea Žeravčić.

Save the Children ostaje posvećen ovom procesu i strateškim opredjeljenjima koji vode ka jedankom, kvalitetnom i relevatnom obrazovanju u BiH i Regiji.

NEMA KOMENTARA