Jasna Diklić: Sretno, drugarice gradonačelnice!

1
Radiosarajevo.ba
Jasna Diklić: Sretno, drugarice gradonačelnice!
Ilustracija: Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić

Društveno politički kontekst u kojem se nalazimo zasigurno nije najbolji za ženu.

Skloni smo da joj, više i bezobzirnije nego muškoj populaciji, prebrojavamo krvna zrnca, sumnjamo u zrelost njenih odluka, preispitujemo bračno stanje i komenarišemo njen izgled, uz seksističke komentare.

Nijedno društveno uređenje nije i ne može biti potpuno uspješno u rješavanju problema s kojim se neizbježno suočava. Sva su ona pocjepana između slobode i političkog uređenja, stabilnosti i promjena, efikasnosti i humanosti, preciznosti i fleksibilnosti.

U mnogim slučajevima mi nemamo prava da zahtjevamo da se neko ponaša shodno našim očekivanjima. Ali ako je ta osoba na čelu jednog Grada, onda mi, građani koji plaćamo porez, imamo pravo da sugerišemo, zamijeramo, komentarišemo postupke te osobe. 

Predrasude ne bi trebale uticati na viđenje konkretne osobe. Ipak, svjesno ili ne, često smo pod uticajem predrasuda i tuđeg mišljenja.

Kada formiramo stavove o sebi ili nekom drugom, dobro je saslušati i dobre i loše stvari, ali potruditi se da o tome razmišljamo kritički. 

Ako se suviše prepustimo prosuđivanju ljudi koji nas okružuju, može nam se to vratiti poput bumeranga: danas nam kažu da smo lijepi i to nas uzdigne, a sutra će nam reći suprotno i pnda ćemo tresnuti o zemlju.

Ideja nije stvarnost!

Ovo je moje obraćanje Benjamini Londrc Karić, najmlađoj Gradonačelnici Grada Sarajeva.

Žene često moraju da biraju između profesionalnosti i utiska koji o njima može stvarati okolina sklona predrasudama.

Sigurna sam da moja i naša Gradonačelnica neće imati dileme i da će pronaći za sve nas pravi put, put znanja i etičnosti, razbijajući predrasude.   

I zato sam na strani mlade i obrazovane Benjamine Londrc Karić, gradonačelnice Grada Sarajeva.

Jasna Diklić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije