Jasna Diklić: Snaga žene tokom pandemije

Jasna Diklić
Jasna Diklić: Snaga žene tokom pandemije
Ilustracija: Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić

I opet je tokom pandemije žena preživjela porodicu, sačuvala je i pored svih iskušenja, dala joj je obol posvećenosti. Pandemija nam je pokazala da izolovanost ruši porodične naučene i labilne obrasce ponašanja. Žena je  preuzela brojne uloge, i pored majke, supruge, kćerke, bila je po potrebi i nastavnik i pedagog i psiholog i nerijetko, žrtva porodičnog nasilja.

I kada stručnjak dotakne pitanja položaja žene, to je najčešće pitanje modela uloge muškarca i žene koje se projektuju na društvo koje sve više liči na davnu prošlost.

Iznalaze opravdanje za patrijarhalni poredak. Umjesto da se istraživanja vode u pravcu razjašnjavanja položaja žena, naši se stereotipi ponavljaju. I upravo zato je izolovanost i nemogućnost izlaska iz porodičnog okruženja za vrijeme pandemije dovelo do eksplozije patrijarhalnih stereotipa.

Simon de Bovoar, francuska spisateljica  je napisala još uvijek aktuelnu knjigu Drugi pol (1949), i u toj knjizi je snažno branila svoje uvjerenje da nije priroda ta koja ograničava ulogu žene, već gomila predrasuda, običaja i zastarjelih zakona čije su žene žrtve. Ona je apelovala na dostojanstvo žene kako bi uzdrmala podređenost. To je bio apel za dostojanstvo žena.

U društvu u kojem ja živim nismo se izborili za dostojanstvo žene, naprotiv. To je pokazala i  pandemija. I ovaj put su bile bez zaštite kad im je ona najviše trebala.

Epizoda iz tramvaja

Ulazeći u tramvaj iznenadila sam se kada sam ugledala vozačicu, mladu, nasmijanu djevojku. Nisam mogla odoljeti da glasno ne izrazim svoje čuđenje i zadovoljstvo što mi je uljepšala dan.

Zove se Mersida B. i voli svoj posao. Uslikala sam je i poslala svojim prijateljima i rodbini koji žive izvan BiH da se pohvalim kako naša mladost, lijepa i ljupka kao Mersida uljepšavaju naše živote .

Ovo nije prvenstveno priča o sarajevskom prevozu, nego o Mersidi, djevojci, ženi!  Ona je pokazala da ne priznaje postojanje granice između ideoloških i praktičnih aktivnosti.

Priču o ženi prije svega znači javno otkriti - da je istina o ženi prikrivena, a prikrivanje je dio ugnjetavanja. Žene su i danas utopljene u patrijarhalni sistem čije zastrašujuće posljedice trpe. Srećom danas postoje žene poput Merside koje kažu, mogu ja to bolje od vas, dečki!

Možda je ovo odgovor feministkinjama da je osvajanje slobode uvijek čin lične odluke. I jedva čekam da ponovo vidim Mersidu koja ponosno vozi Sarajevski tramvaj!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije