Jasna Diklić: Korona-party

Radiosarajevo.ba
Jasna Diklić: Korona-party
Ilustracija: Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić

Odvratnost je snažno osjećanje koje nas tjera da se odmah povučemo i izbjegnemo dalji kontakt sa onim što nam je odvratno. A to jeste najadekvatnija reakcija koju zdrava osoba može da učini kada se nađe licem u lice sa bahatošću, licemjerjem, laži.

Piše: Jasna Diklić za Radiosarajevo.ba 

Postoji još jedna reakcija koju ljudi sa ovim referencama kod drugih i drugačijih izazivaju, a to je zbunjenost.

U jednom danu sam saznala da smo cijelo vrijeme epidemije varani.

Slušajući o prevarama u nabaci medicinske opreme, o pretresu prostorija Federalne uprave Civilne zaštite, pa kako je nabavljeno 150.000 testova u FBiH, činilo mi se da sam izgubila sposobnost mišljenja. Laži zbunjuju. Znam da ćete reći da sam na njih trebala odavno naviknuti i da to nije ništa novo, ali kako odustati od sebe .

A onda je došao Dernek. Slavlje na sve „dobro urađeno“.

Njih dvadesetak, u kriznim godinama, i jedna - ona. Urlaju, piju, jedu, zbijeni, bez ikakvih sredstava zaštite, a nama smrtnicima u samoizolaciji se otvoreno smiju i ko zna kakve nam dosjetke šalju. Možda su u toj velikoj druželjubivosti zaboravili da je vrijeme epidemije i izolacije.

Gdje su njihove supruge, njihova djeca, unuci. Naravno kod kuće, sjede zatvoreni u svojoj kućnoj izolaciji. Treba poslije Derneka dočekati svog oca i polupijanog supruga, uzor i autoritet porodice. Jesu li to uzori onima koji odrastaju i u takvom odgojnom modelu sazrijevaju. A onda se začudite kada vas ta vaša djeca iznevjere jer ste im lagali.

Gledala sam nedavno online predavanje profesora geografije,Vedrana Zubića i shvatila zašto mi taj predmet u mom školovanju nije bio zanimljiv. Upravo zato što nije bilo profesora Zubića, zanimljivog edukatora, sugestivnog, asocijativnog, duhovitog, koji se obraćao djeci s punim poštovanjem.

Možda ćete imati sreću da vašu djecu odgaja profesor Vedran i njemu slični, a ne vi, očevi!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije