Dragan Bursać: Srpski advokat koji je ubijenim Albancima blatom mazao glave, dobrodošao u BiH!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Srpski advokat koji je ubijenim Albancima blatom mazao glave, dobrodošao u BiH!
Foto: Arhiv / Goran Petronijević i Dragan Bursać

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“Za šta su tačno aktulene BiH vlasti poželjele dobrodošlicu notornom Goranu Petronijeviću? Zato što je branio Mladića i Karadžića, sprdajući se sa ubijenim Bošnjacima? Zato što negira opsadu Sarajeva? Ili u konačnici zato što je ubijenim Albancima na Kosovu kojima je srpska policija urezivala krstove na čelu, preko lica mazao blato da se ne vide tragovi maskara?“

Kad saučesnik u prikrivanju zločina postane zvijezda

Nekadašnji srpski istražni sudija, a danas advokat Goran Petronijević gostujući kod notornog Milomira Marića u “Ćirilici“ priča kako je na Kosovu 1998. blatom premazao glavu jednog ubijenog Albanca kojem je srpska policija urezala krst na čelu e da bi tako prikrio dokaze ratnih zločina i navodno spasio Srbiju bombardovanja. 

Na današnji dan rođen jedan od najvećih bh. pisaca Safvet-beg Bašagić

Na današnji dan rođen jedan od najvećih bh. pisaca Safvet-beg Bašagić

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Naravno, u bilo kojoj zemlji svijeta, ali doslovno u bilo kojoj osim Srbije i današnje putinovske Rusije, Petronijević ne da ne bi mogao obnašati svoj advokatski posao, nego bi u roku od odmah završio iz rešetaka. Ovako, kažem, u Srbiji, sigurnoj kući za ratne zločince, on ima status nesporne zvijezde i pravnog referentnog uma koji vedri i oblači i sa državne frekvencije smatra šta hoće, između ostalog tretirajući ubijene i izmasakrirane kosovske Albance kao mljeveno meso za potkusurivanje.

Naravno, ne da nikome ovo ne smeta, nego publika u studiju sa pažnjom sluša jednog saučesnika u prikrivanju zločina, ali šta je sve prošlo kroz Marićeve TV fotelje, nije se za čuditi.

Nego hoću nešto drugo:

Taj i takav Goran Petronijević nakon potpuno opravdane zabrane ulaska u BiH na inicijativu Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) a koja je procijenila da isti ne ugrožava nacionalnu sigurnost BiH od prije par sedmica može slobodno ući u našu zemlju.

Da bi vam do kraja bila jasna situacija o kakvom se nečovjeku radi, dovoljno je kazati da je on još 2015. godine kao vještak odbrane ratnog zločinca Ratka Mladića opisao rat u Bosni i Hercegovini kao građanski, tvrdeći da su se srpske snage “samo branile“. Pa su valjda toj “odbrani“ pobile sve na svom putu, napravile genocid, urbicid, elitocid, femicid, izvele najveća etnička čišćenja, držale gradove pod granatama i snajperima u okruženju...A ovog njegovog nakaradnog učenja, i to ste pročitali, danas se drži Milorad Dodik, koji kaže da nikakve opsade Sarajeva nije bilo.

Sramotno: Goranu Petronijeviću i Milošu Koviću ukinuta zabrana ulaska u BiH

Sramotno: Goranu Petronijeviću i Milošu Koviću ukinuta zabrana ulaska u BiH

Petronijević je na to sve bio i zvanični član advokatskog tima Radovana Karadžića, ali ono što je najbitnije – Petronijević je bio branilac Bratislava Dikića, bivšeg komandanta Žandarmerije Srbije optuženog da je, uz pomoć ruskih obavještajaca, pokušao da izvrši državni udar u Crnoj Gori kako bi spriječio ulazak te zemlje u NATO.

Bratislav Dikić je, prema pisanju podgoričkih medija, otkazao punomoć advokatu Petronijeviću, jer je želio da prizna krivicu, ali mu je njegov branilac – zabranio, prenosi beogradski “Danas“.

No, ostavimo to po strani i fokusirajmo se malo na pusti fakat da Petronijević može slobodno švrćkati po BiH, po zemlji s kojom se sprda i za koju bi najviše volio da je nema.

Slijepe BiH vlasti se sprdaju sa svojom zemljom

Dakle, zabranu ulaska mu je skinula Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) koja je procijenila da ratni huškač, advokat zločinca Radovana Karadžića, ruski čovjek na Balkanu i kako vidimo osoba koja je svjesno prikrivala tragove očevidnog masovnog zločina, Goran Petronijević više ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost BiH.

Sve ovo je jedva dočekao novi ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, koji je potvrdio da je Petronijević od persone non grata, postao poželjna osoba u BiH.

Dragan Bursać: Ko je dozvolio Karadžićevom advokatu i Mladićevom svjedoku ulazak u BiH?

Dragan Bursać: Ko je dozvolio Karadžićevom advokatu i Mladićevom svjedoku ulazak u BiH?

Pa se postavlja pitanje za šta su tačno aktulene BiH vlasti poželjele dobrodošlicu notornom Goranu Petronijeviću? Zato što je branio Mladića i Karadžića, sprdajući se sa ubijenim, nevinim civilima? Zato što negira opsadu Sarajeva? Zato što je ruski igrač na Balkanu? Ili u konačnici zato što je izmasakriranim, ubijenim Albancima kojima je srpska policija urezivala krst na čelu, preko lica mazao blato da se ne vide tragovi mučenja? 

Šta god da jeste, sram vas bilo gospodo! 

Šta god da jeste razlog ove sramne odluke, pokazujte svakim danom svoga mandata kako se ne voli svoja zemlja i kako se sprda s istom i to sve za budžetske novce građana koji vas finansiraju.

Ministar Nešić objasnio zašto je Petronijeviću i Koviću iz Beograda ukinuta zabrana ulaska u BiH

Ministar Nešić objasnio zašto je Petronijeviću i Koviću iz Beograda ukinuta zabrana ulaska u BiH

Bećiroviću, znaš li šta rade tvoji koalicioni partneri?

Pa onda zvuči oporo-sarkastično i čak bezobrazno poziv člana predsjedništva Denisa Bećirovića, da međunarodna zajednica zaustavi Dodika prije nego što isti ugrozi mir!

A Denis Bećirović je o tome trebao razmišljati zajedno sa svojim koalicionim partnerima prije no što je ušao u kolo sa Dodikom i prije no što ih je Dodik natjerao da pojedu sve žabe u životinjskom carstvu! Jer kako vidimo, Milorad Dodik i Dragan Čović ne jednu bilo kakve žabe, nemaju bilo kakvih kompromisa, dapače, radikalniji su u svojim stremljenjima da rasture BiH čim im se ukaže prilika.

I u takvoj situaciji dozvoliti OSA-i i Nenadu Nešiću da pusti u zemlju čovjeka na čiju se zločinačku ideologiju oslanja Dodik u najmanju ruku je samoubistveno. U najmanju ruku!

I zato se bojim da će ova vlast nastaviti sa zabijanjem autogolova, sve dok i ratni zločinac Vojislav Šešelj ne počne šetati ulicama BiH gradova pod krinkom “relaksacije odnosa“, a onda će opet neko da poziva međunarodnu zajednicu da smiruje njihove koalicione partnere.

Sramno da sramnije ne može biti!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije