Ministar Nešić objasnio zašto je Petronijeviću i Koviću iz Beograda ukinuta zabrana ulaska u BiH

9
Radiosarajevo.ba
Ministar Nešić objasnio zašto je Petronijeviću i Koviću iz Beograda ukinuta zabrana ulaska u BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić

Advokatu Goranu Petronijeviću i profesoru Milošu Koviću iz Beograda ukinuta je zabrana ulaska u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Goran Petronijević je advokat ratnog zločinca Radovana Karadžića. On je ranije izjavljivao da je zbog razloga zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu "malo i ponosan".

“Mislim da su nabrojali sve stavke – sigurnost države, javni poredak, pravda. Nisam znao da sam tako opasan, malo sam i ponosan”, kazao je tada Goran Petronijević kojem je u martu 2022. godine uručena zabrana na graničnom prijelazu Karakaj.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Goran Petronijević je predstavljao prijetnju sigurnosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH, ali sa dolaskom Nenada Nešića za ministra sigurnosti BiH očito to više nije.

Miloš Ković je branio zločine srpskih snaga u BiH kao svjedok na haškom suđenju kasnije osuđenom za ratne zločine bivšem komandantu Vojske RS Ratku Mladiću.

On je 2015. godine kao vještak obrane za historijski kontekst opisao rat u Bosni i Hercegovini kao građanski, tvrdeći da su se srpske snage VRS-a samo branile.

Prilikom poricanja optužbi o cilju stvaranja Velike Srbije etničkim čišćenjem zauzetih teritorija – Ković je opravdavao zločine srpskih snaga – zločinima drugih zaraćenih strana. Suci su ga zbog toga – više puta upozorili.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić u četvrtak, 1. juna, bio je gost u programu BHRT-a, gdje je, između ostalog, govorio i o tome kako je Goranu Petronijeviću i Milošu Koviću iz Beograda ukinuta zabrana ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

Odluku o ukidanju zabrane ulaska u BiH Petronijeviću i Koviću donijela je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA).

"Zabrane ulaska u BiH koje su uvedene profesoru Koviću, advokatu Petronijeviću i drugima, bile su političkog karaktera.

Smatram da je to Ković, a ni Petronijević ni u jednom trenutku nisu ugrozili bezbjednost Bosne i Hercegovine na bilo koji način", podvukao je Nenad Nešić.

Pogledajte:

Забране уласка у БиХ које су биле уведене професору Ковићу, адвокату Петронијевићу, али и другим, су биле политичког карактера. Сматрам да ни г.Ковић, ни Петронијевић нису ни у једном моменту, ни на који начин угрозили безбједност БиХ.

Posted by Nenad Nešić - Ненад Нешић on Thursday, June 1, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije