Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać

“Sastav nove Vlade Srbije sa Vulinom i Dačićem na ključnim ministarskim pozicijama pokazuje da se Srbija ne samo okrenula potpuno Rusiji, nego da je sa ovom dvojicom Putinovih jastrebova umjesto mira u regionu spremna na eskalaciju i zaoštravanje situacije. Je l' možete zamisliti da će Dačić i Vulin, učenici Slobodana Miloševića i Mirke Marković kreirati mir na Balkanu? Ni ja!“

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Putinova vlada u Srbiji

Kada pročitate imena novih ministara u vladi Republike Srbije, čini vam se da ju je sastavljao sam Vladimir Putin, i još gore, čini vam se da ja sastavljana za kakve ratne sukobe, a ne za prijeko potreban mir na Balkanu.

Porfirije, Dodik i Vučić u Beogradu: 'Ovo je težak trenutak. Borimo se za istinu 23. maja'

Porfirije, Dodik i Vučić u Beogradu: 'Ovo je težak trenutak. Borimo se za istinu 23. maja'

Naime, formalni predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, koji je marioneta Aleksandra Vučića, obratio se nakon sjednice Predsjedništva stranke javnosti i pročitao imena kandidata za ministre u novoj vladi Srbije.

Samo u prvom turnusu su pročitana nova/stara imena koja su odavno trebala biti banovana iz bilo kakvog političkog života i koja pokazuju da je Vučić na ovoj povijesnoj raskrsnici (ipak) odabrao Rusiju umjesto puta u civilizirani dio svijeta.

Siniša Mali je tako prvi potpredsjednik Vlade i ministar financija, jer ipak novci moraju biti kod Vučića, a Mali mu je desna ruka, da prostite.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Međutim, prava “igranka“ počinje sa Miloševićevim ideološkim djetetom i čovjekom za sve totalitarne režime, Ivicom Dačićem, koji će po ovoj projekciji postati ono što najbolje zna-prvi pandur Srbije i ministar unutrašnjih poslova. Tako ruski FSB kao obavještajna služba dobija svog čovjeka na najvažnijem mjestu u Srbiji koji čak u svojim izvještajima može preskočiti i Vučića, ali zato Putina neće. Ovo praktično znači da će odlikovani ruski jastreb Ivica Dačić prenosi direktive iz Moskve i ne samo to, čini se da će kompletan policijski establišment odgovarati više Moskvi nego Beograd, ako se Beograd pored Moskve ikad išta i pitao.

A da ništa, ama baš ništa nije slučajno, pobrinuo se drugi pobočnik ruskog sveta u Srbiji, jednako nagrađivani kurir ruskog FSB-a Aleksandar Vulin, Dodikov senator da ne kažem jednu drugu-ružnu riječ, koji u ovoj podjeli karata moći, postaje potpredsjednik Vlade (bez portfelja). Jako brzo su pale u zaborav direktne američke sugestije da se ovaj (ne)čovjek skloni iz javnog i političkog života i Srbija je još jednom, izborom Vulina, pokazala srednji prst Zapadu, postavljajući najistaknutijeg ruskog čovjeka na poziciju druge osobe u Vladi i “Katice za sve“.

Ostatak ekipe je tu dekora radi i predstavlja ipak Vučićeve ljude na terenu, koji će preko Beograda za Moskvu, za razliku od pobrojane ekipe kojoj je ipak Moskva glavni grad Srbije.

Objavljen sastav nove Vlade Srbije, dvojica članova sa 'crne liste' SAD

Objavljen sastav nove Vlade Srbije, dvojica članova sa 'crne liste' SAD

Ostala imena i pozicije možete pročitati ovdje:

Irena Vujović potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica za zaštitu okoliša, Goran Vesić ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović ministrica rudarstva i energetike, Tomislav Momirović ministar unutrašnje i vanjske trgovine, Maja Popović ministrica pravosuđa, Bratislav Gašić ministar odbrane.

Marko Đurić će biti novi ministar vanjskih poslova, Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede, Tanja Miščević ministrica za eurointegracije, Slavica Đukić Dejanović ministrica prosvjete, Zlatibor Lončar ministar zdravlja, Nemanja Starović ministar za zapošljavanje, rad, socijalna i pitanja boraca, Milica Đurđević Stamenkovski ministrica obitelji i demografije, Nikola Selaković ministar kulture, Andrijana Mesarović ministrica ekonomije, Jelena Žarić Kovačević ministrica za upravu i lokalnu samoupravu.

Milan Krkobabić je novi ministar za brigu o selu, Dejan Ristić ministar informiranja i telekomunikacija, Darko Glišić ministar za javna ulaganja, Husein Memić ministar turizma i mladeži, a Novica Tončev, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura će biti ministri bez portfelja.“

Usame Zukorlić, Vučićev Bošnjak za Sandžak

Jedna stvar je indikativna i čudna samo slabijim poznavaocima situacije u regiji, a to je ministarsko mjesto za Usamu Zukorlića, koji je ovom nominacijom samo potvrdio da je “Vučićev Bošnjak na rentanje“ i da će on više-manje biti neka vrsta gubernatora za Sandžak i da će imati ulogu Vučićevog Kadirova. Nemojte zaboraviti, to je isti onaj Zukorlić koji se odazvao bizarnom Konakovićevom pozivu na nekakav Bošnjački sabor. Pa se čini da je famozna iftarska veza ove dvojice političara još itekako aktivna, ali je to već pitanje za Elmedina Konakovića, koji ovih dana, navodno, nešto kao diže glas na Vučića.

No, sad je to sve manje važno za ovu analizu!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Makartijev izvještaj

Najvažnija je činjenica da je “ruska struja“ do nogu potukla bilo kakvu proeuropsku struju (ako je ikad i bilo) u vladi Srbije i da se Srbija pregrupirana i na krilima opojne rusofilije kreće negdje prema istoku, prema Moskvi, a ne nikako prema Briselu.

A da je to tako, svjedoči i (očekivani) podatak da je prema najnovijem istraživanju u Srbiji u porastu prorusko raspoloženje, dok konstantno pada podrška članstvu u EU.

Prema riječima Pola Makartija, koji je regionalni direktor za Evropu u Međunarodnom republikanskom institutu, “ Srbija pokazuje sasvim drugačiji trend od drugih zemalja regiona, koji je „manje entuzijastičan za pridruživanje EU i za zapadnu orijentaciju“.

“U poređenju sa prethodnom anketom iz 2022. godine u Srbiji „postoji još manje podrške za prozapadnu orijentaciju i za ulazak u EU“, rekao je Makarti i ocijenio da je to „zabrinjavajući trend“.

Dodao je da je „začuđen, možda ne iznenađen“.

P.S.

Moja malenkost niti je začuđena, niti je iznenađena, a sastav nove Vlade Srbije sa Vulinom i Dačićem na ključnim funkcijama pokazuje da se Srbija ne samo okrenula potpuno Rusiji, nego da je sa ovom dvojicom Putinovih jastrebova umjesto mira u regionu spremna na eskalaciju i zaoštravanje situacije. Je l' možete zamisliti da će Dačić i Vulin, učenici Slobodana Miloševića i Mirke Marković kreirati nekakav mir na Balkanu? Ni ja!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije