Dragan Bursać: Sramota do neba, pa gdje ste na otvaranju Arnaudije!?

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Sramota do neba, pa gdje ste na otvaranju Arnaudije!?
Foto: Fena / Građani pristižu na otvaranje Arnaudija džamije

"Gdje je delegacija iz Sarajeva na otvaranju Arnaudije u Banjaluci? Gdje je organizovana državna delegacija sa BiH nivoa - bilo koja??? Gdje su silni ministri za ovo i ono, gdje su Tik Tok ratnici koji bi ginuli za BiH, ali, eto neće da žive za nju? Gdje su poslanici, viši ili niži kojima treba obezbijeđenje dok hodaju Šeher Banjalukom? Sramota!"

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba  

Ako ste se danas zadesili ili namjenski otišli na otvaranje Arnaudije, čuvene banjalučke džamije i spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a mogli ste vidjeti, preciznije, niste mogli vidjeti većinu sarajevskih političara koji su, čini se, prihvatili Dodikovu doktrinu po kojoj je "Bosna cijela iz dva dijela".

Ljetna sezona još nije ni počela, a cijene već drastično skočile: Evo koliko košta kafa u Hrvatskoj

Ljetna sezona još nije ni počela, a cijene već drastično skočile: Evo koliko košta kafa u Hrvatskoj

Muk i tišina

Na ovaj dan, na međunarodni Dan džamija, koji se obilježava u spomen na 7. maj 1993. godine kada je četnički zavojevač srušio Ferhadiju i Arnaudiju, politička vrhuška na nivou države se nije udostojila da svojim prisustvom pokaže kako je ne samo uz revitalizaciju povijesnih spomenika kulture, nego i uz bošnjačke povratnike.

Pa ja otvoreno pitam, gdje je delegacija iz Sarajeva na otvaranju Arnaudije u Banjaluci? Gdje je organizovana državna delegacija sa BiH nivoa - bilo koja??? Gdje su silni ministri za ovo i ono, gdje su Tik Tok ratnici koji bi ginuli za BiH, ali, eto neće da žive za nju? Gdje su poslanici, viši ili niži kojima treba obezbijeđenje dok hodaju Šeher Banjalukom? I to pitam iz ugla osobe koja živi u Banjaluci i kojoj je zaista, zaista otežan život u ovom gradu! Gdje su svi oni? 

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Osim Refika Lende i Sevlida Hurtića nigdje nikoga. Sramota! Sramota! 

Ili su svi oni imali nekog prečeg posla, ili su to "tamo neke njive" u "onom tamo njihovom RS-u" u koje se ne ide bez prijeke potrebe, kako reče jedan od njih???

Reisul-ulema Kavazović: Svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetlit će put ka boljoj budućnosti

Reisul-ulema Kavazović: Svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetlit će put ka boljoj budućnosti

Bosna kao interesno podijeljena teritorija

A upravo je nedolazak najvišeg državnog i političkog rukovodstva pokazatelj koliko to rukovodstvo NE DOŽIVLJAVA cijelu Bosnu i Hercegovinu kao svoju, CJELOVITU zemlju. Pa onda vidimo čisto, nepatvoreno licemjerstvo svih tih "boraca za cjelovitu BiH", kojima Bosna i Hercegovina prestaje na izmišljenoj entitetskoj crti i koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju taman kao i Milorad Dodik, a što će reći kao interesni provizorij, sa zabranima, granicama i oborima ober knezova koji se jedni drugima ne miješaju u kriminalne rabote. 

Pa su onda silne političke ekipe iz Sarajeva koje se vuku Dodiku oko skuta po kojekakvim drumskim kafančugama odlučile da baš danas navodno bojkotuju Dodika i to kad je koža, ponos i dostojanstvo povratnika u pitanju, ispred prelijepe Arnaudije.

Pomislite samo, kako li je danas svim tim ljudima, povratnicima u manji BiH entitet, kako li je lokalnim Bošnjacima, kako li je predstavnicima IZ, kako li je onim koji BiH vide kao cjelovitu i nedjeljivu zemlju, kako li je poštovaocima svjetske kulturne baštine, kad vide svečanu pozornicu sa Dodikom i Željkom Cvijanović pored muftija ispred Arnaudije, a nema ni u obrisima ni Nermina Nikšića, ni Dine Konakovića, ni Peđe Kojovića, ni Bakira Izetbegovića... nikoga. 

Jer se čini da ni oni sami Banjaluku ne osjećaju kao integralni dio Bosne i Hercegovine. A čini se još više da su daleko lokalni izbori, pa se ne mogu fotkati ubudale. I najviše se čini da svi pobrojani nisu mogli rentati dovoljan broj tjelohranitelja da ih sve đuture obezbjeđuju u haremu Arnaudije. 

Sjećanje na muftiju Halilovića: "Ako misle da će rušenjem Arnaudije uništiti iman u nama, varaju se"

Sjećanje na muftiju Halilovića: "Ako misle da će rušenjem Arnaudije uništiti iman u nama, varaju se"

Eto, to je današnja ja Bosna i Hercegovina, sa svojim licemjerstvom u punom sjaju! 

Priča o lažnom bojkotu 

A priča o nekakvom "tihom političkom bojkotu", ljudi koji vire iz Dodikovog džepa je nešto najbesmislenije što sam čuo u zadnje vrijeme. Jer im Dodik ne smeta kad treba raditi političke dilove i uglavljivati stražnjice u ministarske fotelje. Ne smeta im koalicija državna koje sad ima, sad nema, kad se ministarske plaće dijele na osnovu iste koalicije. Ne smeta im priča o patriotizmu na baterije do izmišljenih entitetskih granica? Ne smeta im tiktokersko ratovanje u 30 sekundi? 

Ali im, eto, od svega smeta odvojiti dan, sjesti u luksuzno auto i posjetiti banjalučku ljepoticu, koja se uzdiže iznad svih nas. 

Samo, vidjećete, kako počne predizborna utrka, eto ti njih, eto ti tjelohranitelja, pancirnih kišobrana, eto ti džipova da se brzinski slikaju u "jedinstvenoj državi", koja danas nije jedinstvena i to upravo zbog njih. 

Pamtiće Arnaudija mnogo lijepih stvari u svojoj budućnosti, sasvim sam siguran, ali njih neće

A svi koji misle da su danas "pokazali" nešto Dodiku, zapravo su ga ponovno svojom glupošću uzdigli i povratničku populaciju sa margina gurnuli u još dublju izolaciju. 

Na sramotu im bilo!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije