Bursać: Suđenje Dodiku ili Dodikova sprdnja sa sudom?

Radiosarajevo.ba
Bursać: Suđenje Dodiku ili Dodikova sprdnja sa sudom?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać, Milorad Dodik

Koliko god se Dodik sprdao sa sudom, ovo suđenje istorijsko. Pokazaće da ili postoji pravna država, koja može zakonski stati u kraj kabadahiji iz Laktaša ili je i sud i država samo farsa i poligon za ostvarivanje Dodikovih nacionalističkih interesa. Trećeg nema!

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

 Danas je počeo sudski proces predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću. Podsjećam, Tužilaštvo BiH optužilo je Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora "Službenog glasnika RS", zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Dodikov hronični bol u donjem dijelu leđa za sudom

Naravno, sve je ovo palo u drugi plan nakon što je Dodik došao u Sud u Sarajevu i još jednom pokazao svojim performansom da ga zaboli donji dio leđa i za sud i za tužilaštvo i za državu Bosnu i Hercegovinu. 

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Osim što je bahato kazao da ne razumije optužnicu, prilikom izjašnjavanja o krivici, laktaški vožd je odbio da ustane te je izjavio kako ga, pazite sad, bole leđa. Kao što rekoh, zaboli ga donji dio leđa za sudom. 

Dodik se obratio nakon ročišta, na suđenju se žalio da ga bole leđa - nije htio ustati

Dodik se obratio nakon ročišta, na suđenju se žalio da ga bole leđa - nije htio ustati

Nakon toga, kad je upitan za istinitost ličnih podataka, kazao je:

"Pojma nemam, bio sam maloljetan. Ako tako piše u rodnom listu, onda je tačno". 

Naravno, ove vašarske pošalice sa manjačkog zbora više ni Dodikovim analnim alpinistima nisu smiješne, ali pokazuju da je prvi u zapadnog Srblja došao u punoj formi da se sprda sa Sudom BiH. 

VIP optuženik Dodik

Istini za volju, taj isti sud je pokazao visok nivo kooperativnosti sa sprdačinom Milorada Dodika, kada ga je umjesto na ulaz za optuženike usmjerio na VIP ulaz, uz obrazloženje, pazite sad, da je "Dodiku ugrožena sigurnost".  

Ako se po jutru dan poznaje, umjesto časnog i poštenog suđenja gledaćemo jednu vrstu sudske sapunice na seljački način, koja se možebitno otegne u nedogled. Ne želim da prejudiciram, ali upravo to i jeste cilj Milorada Dodika i klike mu. 

Pa ćemo tako Dodika osim u medijskoj rubrici politika (vanjska i unutrašnja), ekonomija (legalna i nelegalna), sport, nacionalizam, nasilje i bahatost, gledati i u sudskoj TV praksi. Ostaje mu još vremenska prognoza da pokrije cjelokupne dnevne informativne emisije u BiH. 

Milorad Trump i Donald Dodik

I Dodikova računica je ovdje jasna-prikazati sebe kao žrtvu u čemu će mu pomoći njegovi mediji i prateća politička klika. 

Detalji s ročišta: Dodik iskazao nepoštovanje prema sudu, žalio se zbog latinice, zastave, bolova...

Detalji s ročišta: Dodik iskazao nepoštovanje prema sudu, žalio se zbog latinice, zastave, bolova...

Tako je Sanja Vulić, šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ne časeći ni časa kazala kako je suđenje njenom šefu "copy-paste" načinu suđenja Donaldu Trumpu u Americi. Na sve ovo mogu kazati, kamo lijepe sreće Sanja, jer bi to značilo da je Dodik trenutno protjeran i banovan iz političkog života, samo se bojim da naši sudovi ne mogu u istu rečenicu sa američkim!

Ono što sasvim sigurno znam jeste da će ovo suđenje biti od krucijalnog značaja za budućnost države Bosne i Hercegovine, najbukvalinije. Tačnije, ishod suđenja će pokazati da li država postoji ili ne. Ako Dodik bude najstrože kažnjen za kršenje Ustava i pokušaj razbijanja narečene države Bosne i Hercegovine-država postoji. U suprotnom, država Bosna i Hercegovina je samo provizorij, plemenska teritorija, feud u kome ljudi zbog metra drva idu u zatvor, a oni koji ruše državu bivaju nagrađeni najvišim funkcijama, paradoksalno u toj istoj državi. I još nešto, na onom ljudskom, pa ako hoćete i klasnom nivou suđenje će pokazati postoje li oni koji su malo jednakiji u pravnom sustavu zemlje, a koji s pozicije moći kontrolišu sudove. Ovo je, na žalost, bila dosadašnja praksa koja je krojila ustavno-pravni, ali i životni poredak zemlje. 

Sanja Vulić nakon ročišta: 'Ovo je copy-paste scenario kako se sudi Trumpu u Americi'

Sanja Vulić nakon ročišta: 'Ovo je copy-paste scenario kako se sudi Trumpu u Americi'

Hoće li Dodik biti naš Sanader?

Ako se nama konačno pravno dogodi "slučaj Sanader", preciznije, ako neko s pozicije moći bude odgovarao za svoje postupke, to će biti dobar pokazatelj za sve nas ali i za makar malo svjetliji put ove zemlje. Ako pak bude po starom da je "ujeo vuk magarca" suđenje će osim farsičnosti otvoriti put Dodiku u novi talas secesionizma, a koji će mu u ovakvim svjetskim okolnostima itekako ići na ruku. 

Veliko je zato ovo suđenje i možda građani nisu svjesni da je ishod istog biti ili ne biti za BiH.  

A sad je pitanje svih pitanja, može li se znati kad će biti taj ishod? 

To sasvim sigurno u ovom momentu ne zna niko, ali će brzina i agilnost suda biti u direktnoj srazmjeri sa željom da profunkcioniše pravna država. Obrnuto, svako otezanje ide na ruku Miloradu Dodiku. 

Dodik civil ili predsjednik RS-a?

Ima li kakvih pozitivnih tendencija?

Možda jedna. Naime, Milorad Dodik je nakon prvog ročišta kazao da nastupa ne kao pojedinac-fizičko lice, nego kao predsjednik RS-a. 

Tačnije, a kako je sam rekao:

"Predsjednik Republike Srpske ide na to namješteno suđenje u Sud da pokaže koliko je ono antiustavno i antipravno, koliko je ono muslimansko i antisrpsko, i koliko je taj sud mjesto za šikaniranje Srba i njihov politički progon. Sud je neprijateljsko mjesto za Srbe i za to je i napravljen". 

Osim uobičajenog nacionalističko-rasističkog vokabulara ovo nam govori da se Dodik ipak plaši fer suđenja i da se, po prvi put, sakrio iza funkcije ne bi li ušićario nekakvu zaštitu i koji politički poen ulogom pomenutog velikomučenika. 

Činjenica jeste na koncu da će Dodikova medijsko-politička mašinerija raditi pritisak na pravosuđe ali činjenica jeste da će i pravosuđe, ako se odupre tom pritisku, možda prvi put nakon Dejtona, svojim odlukama trasirati makar malo relaksiraniji put BiH ka euroatlantskim integracijama. 

Presumpcija nevinosti mora postojati, ali za potpisnika ovih redova, koji ima tu (ne)sreću da živi u Dodikovom režimu zadnje dvije decenije, stvar je jasna-kriv je itekako!

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije