Bursać: 'Isječena košarkaška lopta ostavljena ispred kuće Edina Salaharevića zaziva novi genocid!'

6
Radiosarajevo.ba
Bursać: 'Isječena košarkaška lopta ostavljena ispred kuće Edina Salaharevića zaziva novi genocid!'
Foto: Photojoiner / Dragan Bursać o isječenoj lopti ispred kuće Edina Salaharevića

"Najbolji mladi košarkaš Jugoslavije Edin Salaharević je sa 19 godina, nakon mučenja, torture, prebijanja i svakovrsnog zlostavljanja, ubijen u logoru Sušica iste te godine."

Napisao je ovo, između ostalog poznati novinar i kolumnista portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać.

"Najbolji mladi košarkaš je pronađen i identifikovan tek 2009. godine. Kosti najboljeg mladog košarkaša Jugoslavije, pronađene su u nekoliko odvojenih masovnih grobnica. Rasturene i izmiješane sa drugima. Najbolji mladi košarkaš Jugoslavije ukopan je na mezaru Rakita u Vlasenici.
Ispred kuće najboljeg mladog košarkaša Jugoslavije, koji je mučki ubijen ovih dana je ostavljena isječena košarkaška lopta kao simbol smrti, nepoštovanja mrtvih i zazivanja novog genocida", navodi Bursać u objavi na Facebook-u.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

– Najbolji mladi košarkaš Jugoslavije Edin Salaharević je sa 19 godina, nakon mučenja, torture, prebijanja i svakovrsnog...

Posted by Dragan Bursać on Monday, September 25, 2023

O ovom gnusnom događaju oglasio se i Edinov brat, Nedim Salaharević.

"Svake godine idem na obilježavanje godišnjice zatvaranja logora Sušica. Upravo ispred logora 13. septembra 1992. godine posljednji put sam vidio oca Muhameda i brata Edina. Prije odlaska pred Sušicu svratio sam do porodične kuće i zatekao prizor koji me nije ostavio ravnodušnim. Zašto? Vlaseničke Srbe, podsjećanja radi, zvali su i iz Beograda da puste mog brata, a oni su im odgovarali da više nikada neće igrati košarku. Zato i ovo bacanje isječene lopte pred moju kuću nije slučajno…", govori Nedim Salaharević.

Nedim Salaharević je nedavno svjedočio u predmetu protiv Maneta Đurića, Radenka Stanića, Gorana Garića i Miroslava Miće Kraljevića. Tada je rekao da je njegovu porodicu u jednom od brojnih pokušaja da napuste Vlasenici osujetio specijalac iz Mladenovca koji je početkom 1992. godine u grad stigao sa Kraljevićem. Na suđenju je Salaharević iznio još niz detalja, a odbrana optuženih nije imala kontrapitanja osim pokušaja provokacije.

"U posljednje vrijeme sve češće me pitaju da li prodajem kuću. Odgovaram da kuća nije na prodaju. Šta više počinjem sa rekonstrukcijom kuće i avlije u kojoj će opet biti koš kao uspomena na mog brata. Planiram u kući napraviti i spomen-sobu na njega. To što bacaju isječenu loptu i smeće po mojoj avliji, iako im je kontejner na dohvat ruke, neće me pokolebati. Imam sve više snage nego što misle za ono što sam zamislio i što ću realizovati.

I na kraju neka pročitaju tekst o familiji Salaharević, bar oni koji imaju trunke savjesti, i uvjere se kako nikad nismo dijelili ljude po vjeri već samo na ljude i neljude/zločince. Neka pročitaju kako su moju preci finansirali izgradnju puta prema manastiru u Papraći. To je ostalo zapisano, a ostat će i zapisano da su neki drugi htjeli zatrti lozu Salaharevića", kaže na kraju Nedim Salaharević, piše Tuzlapress.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije