Bursać: Hoće li napadnuti Osman Mehanović sudski odgovarati što je pretučen?

Radiosarajevo.ba
Bursać: Hoće li napadnuti Osman Mehanović sudski odgovarati što je pretučen?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Osman Mehanović, Dragan Bursać

"Kriv je Osman što je živ, što je Bošnjak, što je povratnik i što nije pustio da ga ubiju. Još će biti da je "bošnjački ekstremista" jer je ležeći u sopstvenoj krvi postavio ruku između svoje arkade i napadačeve čizme. Da se pita Tužilaštvo u Bijeljini trebao je Osman pustiti divljake da uz pokliče "hoćeš da te zakoljemo, kao što smo vas u Srebrenici klali?”, dovrše posao svojih predaka? Onda ga valjda ne bi procesuirali. Sramno!"

Dobro ste pročitali naslov, pa da ga ponovim, pitam dakle-hoće li ljetos pretučeni mladić Osman Mehanović iz Bratunca odgovarati pred sudom u RS-u zato što su ga (još uvijek neprocesuirani ali identifikovani) napadači srpske nacionalnosti pretukli i nanijeli mu tjelesne povrede?

Za one koji ne znaju, tada maloljetni Osman iz Bratunca, pretučen je prije devet mjeseci, uz nacionalističke povike. Osman je tada dao izjavu u kojoj citira napadače. Preciznije, jedan od napadača dok udara Osmana govori ovo:"

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

"…Hoćeš da te zakoljemo, kao što smo vas u Srebrenici klali?"

Mehanović kriv jer nije pustio da ga ubiju

I šta još znamo o sramnom događaju? 

Znamo da trojica napadača srpske nacionalnosti nikada nisu procesuirana. Znamo da Okružno tužilaštvo Bijeljine i postupajuća tužiteljica ne izlaze u javnost. Znamo da narečena tužiteljica nikada nije procesuirala napadače. Znamo da su počinioci odmah identifikovani, a s obzirom na to da je riječ o maloljetnicima, postupak je prebačen u nadležnost gore pomenutog Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina gdje se dešava jedno veliko NIŠTA.

Dragan Bursać: Krvavo lice Senada Sejfića je spomenar Republike Srpske

Dragan Bursać: Krvavo lice Senada Sejfića je spomenar Republike Srpske

Ali najvažnije, u međuvremenu je, kako saznaje Federalna TV,  formiran poseban predmet protiv Osmana Mehanovića. Pazite sad ovo-umjesto procesuiranja napadača, u najavi je istraga protiv žrtve. Naime, iz Tužilaštva u Bijeljini naglašavaju da postoje osnovi sumnje da je Mehanović počinio krivično djelo - tjelesna povreda na štetu maloljetnih lica, te da je formiran poseban predmet u kojem će biti provedena istraga. Mehanovićev advokat na to kaže za Federalnu TV, da ako prođe još maksimalno tri mjeseca, može se očekivati da će Osmanu Mehanoviću biti suđeno zato što je pretučen.

Da pojasnim do kraja, Osman Mahanović je krvi zato što je živ, zato što je živo u Bratuncu, zato što je Bošnjak i zato što se branio od maloljetnih nacionalističkih huliganima koji su ga htjeli ubiti. I to ne kažem, ja to svojim postupkom kaže Tužilaštvo u Bijeljini, koje bi najradije da je mladić Osman spustio ruke i pustio da ga mali divljaci pretuku na smrt. 

Kada se ljetos desio napad na Osmana Mehanovića, napisao sam: "Šta još treba da se desi??? Hoće li sve stati u bljutavo državno saopštenje kojim se "izražava zabrinutost". Roditeljski bijes, dječiji strah, izbijen zub, kontuzovana lobanja, krv na odjeći i po ulici, rasječena ruka, prijetnje klanjem, trajna životna trauma, ne haju puno za saopštenja u kojima se iz udobnih fotelja izražava zabrinutost."

Osman Mehanović za Radiosarajevo.ba: 'Ovo nije prvi put da sam napadnut'

Osman Mehanović za Radiosarajevo.ba: 'Ovo nije prvi put da sam napadnut'

E pa neće tu stati! 

Jer treba od žrtve stvoriti napadača, a od napadača načiniti žrtve. I to odlično ide pravnom sistem u RS-u. Na koncu, nije li to isti onaj entitet koji slavi ratne zločince, negira genocid, laže o žrtvama i uzdiže koljače?! 

Pa je Osman Mehanović još dobro prošao što je svojim postojanjem uznemirio malene četničiće. Trebao je valjda da plati da ga pretuku i spuštenih ruku da čeka hoće li u mezarje ili na rekonstruktivnu hirurgiju. Jer, to je nama naša borba dala!

Kad zakon štiti etničko čišćenje

Ali odmaknimo se malo (ako možemo) od ovog slučaja. Jer je ovaj slučaj samo egzemplar, ogledni primjer-znak i označeno, kako će se u budućnosti postupati sa jedne strane sa huliganima i neonacistima, a sa druge strane sa žrtvama-povratnicima u manjem BiH entitetu. Žrtve će očigledno morati odgovarati ako se i pokušaju braniti, a napadači će biti zaštićeni Tužilaštvom i kontratužbama, koje su već sad realnost.

Ponovo napad na povratnike u RS: Mještanin sela kod Zvornika pretučen u blizini džamije

Ponovo napad na povratnike u RS: Mještanin sela kod Zvornika pretučen u blizini džamije

 Jednom riječju- lov na povratnike, ali baš tako-lov na povratnike u RS-u je i pravno legalizovan uz jasnu poruku-niste dobro došli i idite na svaki mogući način. Pa se onda etničko čišćenje, ratni zločini i genocid na koncu i na ovaj način legaliziraju. U prevodu, džaba vam zakon o zabrani negiranja zločina i genocida kad je gotovo neupotrebljiv na terenu do se sa druge strane oni koji krše taj zakon i koji na istom tom terenu sprovode nakane o etnički čistom tlu štite i zakonski i sudski. 

A jednako kao i tad, pitam i sad- A šta radi tzv. državni ili entitetski aparat?

Spava čvrstim, najčvršćim snom.

Ujeo vuk Osmana

Jer se o brutalnom napadu na Osmana Mehanovića u Bratuncu prije svih državnih institucija oglasio Institut za istraživanje genocida Kanada. Jer ti ljudi u dalekoj Kanadi osjećaju kakvo se zlo ne samo sprema, nego i dešava. Jer se o nijetu formiranja predmeta protiv napadnutog mladića Mehanovića gotovo ništa ne zna u domaćim medijima i ova sramota niti koga interesuje, niti koga zabrinjava. 

Ujeo vuk Osmana. Žalosno, ali je tako. 

Ćamil Duraković o privođenju Mirsada Omerovića u Srebrenici: 'Još jedan u nizu napada na povratnike'

Ćamil Duraković o privođenju Mirsada Omerovića u Srebrenici: 'Još jedan u nizu napada na povratnike'

Pa onda pretučenom mladiću u ovoj pravnoj pustopoljini od države ostaje da se sam sa svojim advokatom uhvati u koštac sa sudskom silom jednog entiteta i da čeka kako će se završiti ovo farsa. 

A kriv je što je živ, što je Bošnjak i što nije pustio da ga ubiju. Još će ispasti da je "bošnjački nacionalista i ekstremista" jer je postavio ruku između svoje arkade i napadačeve čizme. Da se pita Tužilaštvo trebao je spustiti tu ruku i pustiti divljake da uz pokliče " "…hoćeš da te zakoljemo, kao što smo vas u Srebrenici klali?", dovrše posao svojih predaka?

Na koncu, a ovdje nema dobrih krajeva ostaje nam suhoparan podatak da je u proteklih nekoliko godina evidentirano više od 30 napada na Bošnjake u povratničkim mjestima i da nema reakcije nadležnih u RS-u. Samo se bojim da će se taj broj napada u budućnosti i udeseterostručiti. Jer čovječnosti odavno nema, a nakaradni pravni sistem podržava napadače. 

Na sramotu svih nas!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije