Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Radiosarajevo.ba
Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?
Foto: Kolaž / Dragan Bursać, Dinko Gruhonjić

"Posmatram mladog četničkog pavijana koji u majici sa likom ubice i ratnog zločinca Milorada Ulemeka Legije, zahtijeva da profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz na novosadskom fakultetu, a sve pod parolom 'borbe protiv mržnje'. Pa se pitam, Bože kakvi li su oni što mrze u Srbiji, kad su im ovo pacifisti?"

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba

Legalizovan poziv na linč

Profesor i ljudina Dinko Gruhonjić se u zadnjih mjesec dana uz Anu Lalić i Aidu Ćorović nametnuo kao najveći borac za demokratska, građanska i na koncu ljudska prava u Srbiji. Shodno tome postao je meta numero uno Vučićevog režima i svih njegovih satelita koji su spremni na sve. Bukvalno na sve! U toku nije hajka, jer je hajka zaista preblaga riječ-u toku je javni poziv na odstrel profesora Gruhonjića i taj poziv je gotovo legalizovan kroz institucije u Srbiji.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Dakle, Gruhonjiću se lažima stavlja na teret da sam sebe poredi sa prvim čovjekom jasenovačkog logora Dinkom Šakićem. Naravno medijski očevi te podmetačine su odlično svjesni da je laž prozirna, ali hej, kad krene prva linč-grudva i kad se formira linč-lavina, koga boli briga šta je istina, a šta laž.Ostaje samo eho u četničkom uhu da je to neki Dinko, pa još porijeklom iz Bosne, pa još sa istim imenom kao vođa konc-logora jasenovačkog. Ako se na to dodaju hektolitri sramnih laži sa PINK-a i Happy-a onda je stvar posve jasna, Dinko mora da ode ili da čeka na "sud naroda" aka nasilje koje može završiti ubistvom.

Kad se ukida pravo na rad i priprema Kristalna noć

A kad smo kod "odlaska" nekako treba "pomoći" Dinku da shvati kako nije dobrodošao u okupiranoj Vojvodini, odnosno "severnoj srpskoj pokrajini", kako neočetnici tepaju Sremu, Banatu i Bačkoj.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Pa je tako blokirano radno mjesto profesora Gruhonjića, dakle novosadski Filozofski fakultet.

Dobro ste pročitali.

Zvanična vijest glasi da je Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavio rad nakon što je grupa muškaraca na poziv Studentskog parlamenta upala u tu instituciju, a kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Traže, kako su objavili mediji, otkaz profesora i novinara Dinka Gruhonjića zbog navodnog "govora mržnje".

Naravno riječ je o putinističko-vučićevskim kmetovima, bez dana studentskog staža, pogotovo na novosadskom fakultetu, koji u kohabitaciji sa fakultetskim neočetnicima zahtijevaju da se profesoru Gruhonjiću u maniru Kristaline noći prvo uruči otkaz, pa da mu se onda radi "nešto kreativnije". Ove horde neonacista sa državnim iskaznicama imaju tu, od države datu moć, da se agresivno-pasivno predstavljaju kao "tražioci" pravde dok im u jednoj ruci sijeva mobitel, a drugom drže pendreka u jaknama.

Bursać: Da li je samo mrtav Dinko jedini dobar Dinko u Srbiji?

Bursać: Da li je samo mrtav Dinko jedini dobar Dinko u Srbiji?

Novosadski ili ruski univerzitet ili je to isto?

I to je modus operandi države Srbije. Tako se nište intelektualci, profesori, novinari, pisci, slobodni umjetnici, tako se pečati sudbina svakog onog ko nije u rudi srpskog sveta. I opet naravski, nemojte misliti da su to nekakve odbjegle ekstremističke grupe koje ad hoc funkcionišu po sistemu "ne volim te".

A ne!

Tako je predsjednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak, a koja vodi hajku na profesora Gruhonjića, izjavila je da je taj parlament "većinom glasova osudio sramno ponašanje Dinka Gruhonjića i od Etičke komisije zatražio da njegov govor proglasi za govor mržnje".

-Inače Ivana Macak je bila četvrta na listi Ruske stranke za pokrajinske izbore 2023. na kojima je ova stranka osvojila jedan mandat u pokrajinskoj skupštini.

Rusofilstvo, socijalni konzervativizam, evroskepticizam, antiglobalizam, srpski nacionalizam – tako na sajtu Ruske stranke ovi neonacisti opisuju sami sebe.

Sramotni prizor u Srbiji: U zgradi novosadskog profesora osvanuo prijeteći grafit

Sramotni prizor u Srbiji: U zgradi novosadskog profesora osvanuo prijeteći grafit

-Za sankcionisanje profesora Gruhonjića založio se i student prodekan na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Nemanja Vujić.

RSE piše da Vujić na svom Fejsbuk profilu ima fotografiju sa, kako navodi u opisu, "velikim Arnom Gujonom", Francuzom koji se u javnosti predstavlja kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, dok je u Francuskoj bio deo ekstremno desničarskog Bloka identitaraca, pokreta kojeg su 2003. godine osnovali članovi ekstremno desničarske grupe Unité Radicale, koja je zabranjena nakon što je njihov simpatizer pokušao atentat na francuskog predsednika Žaka Širaka 2002. godine.

-Poziv da se Dinko Gruhonjić protjera sa fakulteta podijelila je i Telegram grupa "Rusija u srcu" koja u svom opisu navodi da je "informacioni kanal za sve patriote".

Pa se onda neko može pitati, a šta u ovom svemu radi država Srbija?

Studijski odsjek "Legija i ostali zločinci"

E pa država Srbija šalje svoje kurajbere, iste one koji u slobodno vrijeme brane mural zločinca Ratka Mladića, da određuju ko će voditi novosadski Filozofski fakultet.

Pa je onda pod silnim pritiscima Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavio rad nakon što je grupa državnih huligana upala u tu instituciju sa zahtjevom da se profesoru Dinku Gruhonjiću uruči otkaz.

Inače, oni su došli na poziv Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu, blokirali su zgradu Fakulteta, sa zahtjevom da se profesoru Dinku Gruhonjiću uruči otkaz zbog navodnog "govora mržnje", prenosi N1.

Najupečatljiviji mi je izblajhani mladi neonacista koji, valjda, u ime "borbe protiv mržnje", nosi majicu sa likom ubice i zločinca Milorada Ulemeka Legije. Pa pomislim, ako su to "borci protiv govora mržnje", kakvi su tek oni kojima je mržnja opis posla?!

A opozicija muk!

Ali ima u tome svemu ono drugo. A to drugo je glasna šutnja tzv. opozicije Srbije, koja osim časnih izuzetaka izgleda ne planira da pruži podršku profesoru Gruhonjiću. Jednim dijelom kako se ne bi zamjerila četničkom glasačkom tijelu, a drugim dijelom jer razmišlja jednako kao i Vučićevi huligani. Jednako tako pojedine NGO organizacije koje su same sebi svrha ili staljinističko-nacionalistički gangovi ili šute kao zaliveni ili se pridružuju neočetnicima u progonu profesora Gruhonjića.

I kada pogledamo taj politički i ljudski, poltronski galimatijas koji se zove Srbija jasno nam je svima da ovo neće stati. Jednako tako, jasno nam je da je Dinko Gruhonjić ogledni primjer, znak i označeno, kako će i u kom pravcu će ići Srbija. Ako se ovom čovjeku nešto desi, ako dobije otkaz ili ako napusti Srbiju biće to jasan znak da se hajka može nesmetano nastaviti i da će onaj jedan autobus slobodnomislećih ljudi u Srbiji i 0,2% pristojnih građana morati sa Dinkom da napuste zemlju.

A onda ostaje uniformisana višemlionska masa vladajućih i tzv. opozicionara napravljena po istom ideološkom šnitu da od te svoje prćije nesmetano prave zapadnobalkansko Pridnjestrovlje.

Na sramotu im bilo!

P. S.

Nego, odista, šta ćemo sa Dinkom i malobrojnim mu saborcima koji se nikako ne uklapaju u sliku četnifikovane Srbije? Hoćemo li nijemo promatrati otvoreni linč ili ćemo pomoći njemu i hrabrim ljudima oko njega? I ako mislimo da nas se to ne tiče, oo itekako nas se tiče-samo da ne bude dockan-i po Dinka i po nas!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije