NDNV: Dinko Gruhonjić na meti napada iz bh. entiteta RS zbog izjave o genocidu u Srebrenici

3
Radiosarajevo.ba
NDNV: Dinko Gruhonjić na meti napada iz bh. entiteta RS zbog izjave o genocidu u Srebrenici
Foto: Wikipedia / Dinko Gruhonjić

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obavještava javnost da se njihov programski direktor, profesor na Novosadskom univerzitetu Dinko Gruhonjić našao na meti napada koji stižu iz bh. entiteta RS.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obavještava javnost da je naš programski direktor, profesor na Novosadskom univerzitetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić ponovo izložen napadima, koji ovaj put dolaze od režima i "opozicije" iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, predsjednika RS lično Milorada Dodika, njegovih medija, kao i od tzv. političkih analitičara i analitičarki iz Beograda.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Povod za napade bilo je Gruhonjićevo gostovanje na Televiziji N1, gdje je u subotu bio gost u specijalnom večernjem programu koji se emituje povodom održavanja građanskih protesta 'Srbija protiv nasilja'. Gruhonjić je tokom gostovanja iznio i notorne činjenice o tome da je u Srebrenici počinjen genocid, da se entitet RS ubrzano prazni od stanovništva zbog pljačkaške politike koju sprovodi Milorad Dodik i tamošnja vlast, a koja građane ostavlja bez perspektive, do te mjere da i u Srbiji vide, makar privremenu, 'obećanu zemlju' u koju se masovno iseljavaju.

Drugim riječima, Gruhonjić je rekao istinu, a istina u ovakvim društvima kojima dominira nacionalistička laž zvuči kao pucanj iz pištolja u praznoj prostoriji.

Pored obračuna sa Gruhonjićem i prijetnji i uvreda koje su mu, nakon reakcija vlasti i 'opozicije' iz entiteta RS počele stizati putem društvenih mreža, ovo se koristi i kao povod za novi obračun sa TV N1, pa sada Dodikovi poslušnici zahtjevaju da se N1 zabrani u Bosni i Hercegovini. To je novi napad na ovu televiziju od strane onih koji se najbolje snalaze u medijskom mraku.

Dragan Bursać na regionalnoj online tribini: Nama treba država građana

Dragan Bursać na regionalnoj online tribini: Nama treba država građana

Dinko Gruhonjić je novinar koji se bavi tabu temama u društvu u kojem dominira nacionalistički diskurs i u kojem je 'normalno' da se slave i nagrađuju ratni zločinci i njihovi saradnici, među kojima su i najprominentnije režimske figure, poput Aleksandra Vučića, Ivice Dačića, Aleksandra Vulina

Kampanje targetiranja, etiketiranje, brutalnih prijetnji i uvreda nažalost nisu ništa novo ni za NDNV ni za Dinka Gruhonjića. Sve one liče jedna na drugu, ni u jednoj nema razmjene argumenata nego su uvijek u pitanju ad hominem napadi, koji počnu od političara, nastave ih 'novinari', 'intelektualci' i 'poltički analitičari' i na kraju sve to kulminira otvorenim prijetnjama koje dolaze od 'običnih' građana, odnosno plaćenih botova Dodikovih i Vučićevih štetočinskih režima.

NDNV će štititi naše pravo na slobodno izražavanje tako što ćemo podnijeti krivične prijave ukoliko bude elemenata krivičnog djela ili ćemo štititi ugled i čast u odgovarajućim sudskim postupcima.

Upozoravamo širu javnost da su Vučićevi i Dodikovi režimi u panici i da u skoroj budućnost možemo očekivati i surovije obračune sa ono malo ljudi koji imaju hrabrosti da slobodno kažu ono što misle.

Upozoravamo građane da im se bliži repriza devedesetih godina 20. vijeka i nova izolacija od civilizovanog svijeta, koja je već počela uvođenjem sankcija Dodiku i Aleksandru Vulinu. Cijenu će na kraju, kao što znamo, platiti sami građani", saopćilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije