Bursać i Halilović o zabrani Al Jazeere: Nakon genocida u Gazi, Netanyahu želi uništiti glas istine

2
F. V.
Bursać i Halilović o zabrani Al Jazeere: Nakon genocida u Gazi, Netanyahu želi uništiti glas istine
Foto: Media centar Sarajevo / Dragan Bursać i Mehmed Halilović

Izraelski parlament usvojio je zakon kojim se otvara put zabrani globalne TV mreže Al Jazeera sa sjedištem u Kataru.

U objavi na društvenim mrežama objavljenoj ubrzo nakon što je izraelski parlament usvojio prijedlog zakona, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pozdravio zakon i rekao da Al Jazeera “više neće emitirati iz Izraela”.

Ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao je ranije da će Al Jazeera biti “zatvorena u narednim danima”, prenijela je Al Jazeera Balkans.

Sve je izgledniji ovaj scenarij o budućnosti Luke Modrića

Sve je izgledniji ovaj scenarij o budućnosti Luke Modrića

„Ovaj potez izraerlske vlade, izraelske cionističke vlade je, nažalost, bio očekivan. Ovo je sve u skladu sa kampanjom kršenja, ne samo slobode govora nego bilo kakvog ljudskog prava. Nakon što je počinjen genocid, nakon sistemskog unišavanja Gaze, sa sve školama i bolnicama, nakon hiljada ubijenih, posebno djece, Al Jazeera je bila glas istine i glas razuma iz regiona. Zapravo, jedini svjetski medij koji je izvještavao onako kako jeste, apsolutno me ne čudi ovo što se dešava“, kaže za Radiosarajevo.ba naš ugledni novinar i kolumnista Dragan Bursać.

Vjeruje da će Natanjahu će Netanyaha vjerovanto brzo stići parvda izraelskog naroda.

„Ovo što je on učinio jeste gneocid, a u sklopu genocida, genocidnih namjera, krije se uništenje glasova istine, glasova razuma, tako da se Al Jazeera prva na tom popisu. Iako zvuči paradoksalno, ovo je priznanje Al jazeeri da radi svoj posao istinski i pošteno, iskrneo i profesionalno. Jer da nije tako, Netanyahu bi ostavio sigurno ovaj medij da radi“, zaključio je Bursać.

Mehmed Halilović, bivši ombudsmen za medije, medijski ekspert, dugogodišnji novinar i urednik kaže da što se tiče odluke izraelskih vlasti u odnosu na Al Jazeeru da nista nas više ne smije iznenaditi. Halilović je ujedno nekadašnji dopisnik Oslobođenja iz Kaira, te dobro poznaje arapski svijet i Bliski istok.

„Prvo, to je potvrda nove radikalizacije politike premijera Netanyahua i istovremeno dokaz neuspjeha koje Izrael trpi od početka agresije usmjerene protiv Palestinaca i uništavanja pojasa Gaze. Taj model "ušutkivanja" novinara i  medija primjenjuju gotovo svi "gospodari rata" (ništa manje i njima slični autoritarni režimi u svijetu), ali ovo što čini Izrael - pogotovo u odnosu na Al Jazeeru, prevazilazi gotovo sve dosad poznato. Izrael je odgovoran za ubistvo novinarke ove mreže Shireen Abu Akleh prije nekoliko godina, kao i ubistva najmanje dva novinara ove mreže tokom aktuelne agresije u Gazi i bombaške napade na njihov ured“, zaključuje Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije