Benjamin Bajramović: Juventafest je vrijedan i treba ga čuvati

0
Radiosarajevo.ba
Benjamin Bajramović: Juventafest je vrijedan i treba ga čuvati
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Zatvaranje Juventasfesta

U Sarajevu je od 6. do 10. septembra ove godine održan 12. Juventafest, na kojem su igrane predstave iz regiona, ali i Bosne i Hercegovine. Dvanaesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, u organizaciji Udruženja "Medija-Art", predfestivalskim i takmičarskim programom publici je ponudio ukupno osam predstava s akcentom na pitanjima o ljudskoj slobodi, nasilju, pravu na lični izbor i različitosti.

Međunarodni festival srednjoškolskog pozorišta JUVENTAFEST započeo je 2013. godine sa ciljem pružanja kvalitetnog kulturnog sadržaja za mladu publiku. Ovim povodom za portal Radiosarajevo.ba donosi tekst Benjamina Bajramovića, člana žirija ovogodišnjeg izdanja Festivala.

Piše: Benjamin Bajramović, za portal Radiosarajevo.ba

Objavljene fotografije sa mjesta nesreće u Austriji gdje je poginuo mladi bračni par Hajdarević

Objavljene fotografije sa mjesta nesreće u Austriji gdje je poginuo mladi bračni par Hajdarević

Na ovogodišnjem izdanju Juventafesta bio sam, zajedno sa Ksenijom Pajić i Draganom Komadinom, član žirija koji je odlučivao o dvije najbolje među sedam predstava 12. izdanja ovog festivala. Kao pozorišni radnik, Juventafest sam, dosad, pratio paušalno, tu i tamo pogledavši pokoju predstavu. Ove godine imao sam priliku sagledati Juventafest u njegovoj punini i ostao sam zadivljen onim što sam vidio i doživio.

Juventafest je festival srednjoškolskog pozorišta, u suštini festival amatera, no uprkos tome, jedan je od najbolje organizovanih i najbolje mišljenih festivala na našim prostorima.

Ovaj festival drži i nastavlja duh onih nekadašnjih pozorišnih festivala kojima prioritet nije bila samo revija predstava, već sastanak i druženje pozorišnih radnika, komunikacija, razmjena iskustava, radionice, zajednički rast pozorišta i njegovih radnika.

U Sarajevu svečano zatvoren 12. Juventafest: Podijeljene nagrade najistaknutijim glumcima

U Sarajevu svečano zatvoren 12. Juventafest: Podijeljene nagrade najistaknutijim glumcima

Juventafest tu tradiciju održava ponosno, 120 srednjoškolaca iz Bileće, Čačka, Smedereva, Beograda, Pule, Tuzle i Sarajeva, pet dana smješteni su u istom gradu, na istom mjestu, pohađaju pozorišne radionice, gledaju i igraju predstave pred svojim vršnjacima, druže se, upoznaju, vole se, razbijaju predrasude i, što je najvažnije, u vremenu koje insistira na razjedinjavanju, oni se ujedinjuju.

Gledajući takmičarske predstave zajedno sa srednjoškolcima, teško se oduprijeti njihovom mladalačkom duhu. Sav cinizam, sarkazam, ironija, svi odbrambeni mehanizmi koje smo razvili živeći u ovom militavom i nemoralnom vremenu kojim dominira isprazna politika i primitivni nacionalizam, padaju pred mladalačkim optimizmom i zajedništvom.

Priče koje su s nama podijelili polaznici radionica, njihovi instruktori i bivši učesnici festivala razoružavaju svako nepovjerenje: često je Juventafest centralni događaj u životu mladih ljudi koji je promijenio njihov pogled na svijet. U razgovoru sa voditeljima dramskih grupa iz raznih gradova, shvatili smo kolika je njihova borba sa sistemom koji ovakve festivale niti razumije niti želi. No ipak, svaki od njih je ponovo tu, u svojoj su borbi pobijedili, makar do iduće godine.

Ovaj festival nema samo kulturnu ulogu i njegova važnost prostire se izvan dometa pozorišnih dostignuća. On ima vrlo važnu odgojnu ulogu jer pokazuje mladima da prostori slobode još uvijek postoje, ma kako mali i skučeni, ma kako kratko trajali. Pet dana u Sarajevu, srednjoškolci iz bivše Jugoslavije bili su slobodni od stega, od nacije, od vjere, od podjela i bili zajedno kao ono što jesu: mladi ljudi.

Juventafest je vrijedan i treba ga čuvati. Njegova osnivačica i direktorica Jasna Diklić ga čuva i svi učesnici festivala njena su djeca. Ove godine i nas troje smo ušli u tu veliku porodicu. Tu mladi stvaraju umjetnost po svojoj mjeri, čistu i zdravu. To je otok mladalačke čistote.

Zatvaranje 12. Juventafesta ispraćeno je defileom svih učesnika koji su, praćeni bubnjevima plesali kroz grad.

To je simboličan čin mladosti koja poručuje: ovdje smo, slobodni i neuhvatljivi.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije