Sarajevom odjekivala muzika: Pogledajte kako je prošao defile učesnika 12. Juventafesta

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevom odjekivala muzika: Pogledajte kako je prošao defile učesnika 12. Juventafesta
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Defile povodom zatvaranja 12. Juventasfesta

Više od 100 učesnika 12. Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest je u pratnji "Sarajevo Drum Orchestra" prodefilovalo od Ajfelovog mosta na Skenderiji do Pozorišta mladih Sarajevo. Time su najavili i zatvaranje festivala.

Ceremonija zatvaranja Juventafesta održava se u Pozorištu mladih Sarajevo, prezentacijom radionica i dodjelom Grand Prixa za najbolju predstavu i Specijalne nagrade. O tome će odlučivati žiri u sastavu glumica Ksenija Pajić, dramaturg i profesor Dragan Komadina, te glumac Benjamin Bajramović.

Direktorica Juventafesta Jasna Diklić nije krila oduševljenje mladim ljudima, njihovom energijom, kreativnošću, i kako kaže "njihovom pristajanjem na sve ono što podrazumijeva dobro druženje, komunikaciju, bez predrasuda. Vrlo se dobro osjećaju, onako kako treba mladost da se osjeća – slobodno".

Iz trgovina u EU se povlači niz popularnih proizvoda: Razlog je ova hemikalija koja šteti zdravlju

Iz trgovina u EU se povlači niz popularnih proizvoda: Razlog je ova hemikalija koja šteti zdravlju

"Oni inače na sceni problematizuju probleme svoje generacije, te predstave su njihove laboratorije. Preispituju društvu oko sebe, preispituju sebe u tom društvu. Nama starima i starijima kažu „oni nisu krivi za mnogo toga što se dešava“ i na neki način daju nam do znanja da mi trebamo da promijenimo svoja ponašanja", kazala je Diklić u izjavi za Fenu.

Po riječima Azre Islamagić-Mulahmetović, PR Juventafesta, predfestivalskim i takmičarskim programom festival je publici ponudio osam predstava, iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, sa akcentom na pitanjima o ljudskoj slobodi, nasilju, pravu na lični izbor i različitosti.

"U okviru programa Juventafest Plus – Pokret za inkluziju, Sarajevskom ratnom teatru SARTR izvedena je dokumentarna predstava "Up and Down", koju je režirao Ermin Bravo, a dramaturgiju potpisuje Emina Omerović", kazala je ona.

Publika je sinoć imala priliku pogledati posljednje dvije predstave u izvedbi srednjoškolaca iz Tuzle i Sarajeva "Zašto ste probudili svoga muža" i "Buđenje proljeća".  U organizaciji Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture "Medija-Art" festival je počeo 6. septembra a večeras se zatvara svečanom ceremonijom. Organizaciji festivala pružilo je podršku 25 volontera iz cijele BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije